Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Starostkou Prahy 2 je znovu Udženija. Byla zvolena s podporou SPD, nelíbí se Pirátům

V křesle starostky městské části Praha 2 bude nadále pokračovat Alexandra Udženija, kterou v rámci ustavujícího zasedání zvolilo zastupitelstvo. Podle Pirátů ji v hlasování podpořila i SPD, se kterou ale Spolu v koalici není.

V druhé městské části zvítězilo Spolu s 35,6 procenty. Koaliční smlouvu pak hnutí podepsalo s ANO 2011, které skončilo čtvrté s 11,4 procenty. Dohromady tak v 35členném zastupitelstvu koalice získala 18 hlasů.

Podle Pirátů, kteří koalici kritizovali již dříve, ale Udženija (ODS) v hlasování získala 19 hlasů, z toho ani jeden z 15 od opozičních Pirátů, Prahy 2 sobě a STANu. Z toho pak vyplývá, že pro ni ve volbě hlasovalo SPD, které po volbách dostalo dva mandáty.

„V rámci ustavujícího zasedání Zastupitelstva městské části Praha 2 se při volbě starostky Alexandry Udženije potvrdily naše obavy, že křehká většina koalice Společně (ODS, TOP09) a ANO, která má aktuálně 18 hlasů, je s podporu SPD. A protože jak pan místostarosta Korseska rád připomíná, ukázaná platí, na fotografii máte důkaz. 15 hlasů Pirátů, Praha 2 Sobě a STAN nová koalice nezískala,“ uvedli na Facebooku Piráti.

Při pondělní volbě kromě starostky vybralo zastupitelstvo také další vedení. Místostarosty se stali Jan Korseska (ODS), Jan Kolář (ANO 2011), Michal Zuna (TOP 09), Jan Recman (ODS) a radními Jana Černochová (ODS), Jaroslav Šolc (ODS), Tomáš Halva (TOP 09) a Jitka Urbánková (ANO).

„Je to velká čest a také velká zodpovědnost. Ocitáme se ve vedení radnice v nelehké době a čekají nás situace, které musíme společně zvládnout. Věřím, že se nám to podaří, stejně jako jsme dokázali zvládnout nelehké období pandemie a další překážky,“napsala na svém Facebooku Alexandra Udženija.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 2

Štítky volby, komunální, koalice, Spolu, ANO, SPD, Piráti, Praha, Česká pirátská strana, Alexandra Udženija, Svoboda a přímá demokracie, ODS, městská část, ANO 2011, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starostkou Prahy 2 je znovu Udženija. Byla zvolena s podporou SPD, nelíbí se Pirátům  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.