Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ignorujete vůli pražských voličů, píše Svoboda Hřibovi v otevřeném dopise

Pražský lídr koalice Spolu pro Prahu a kandidát na primátora Bohuslav Svoboda (ODS) odeslal současnému primátorovi hlavního města Zdeňku Hřibovi (Piráti) otevřený dopis. V něm Svoboda Hřiba vyzývá, aby končící rada přestala přijímat zásadní rozhodnutí s významným dopadem na chod města, a aby zástupci koalice zvolení do orgánů městských firem a městem řízených organizací přestali podnikat strategické kroky, které ovlivňují jejich fungování. „Nechte prosím na posouzení nového vedení města, zda bude pokračovat v připravených projektech a investicích,“ píše Svoboda v dopise Hřibovi.

„Míra povýšenectví Zdeňka Hřiba a klubu zastupitelů Pirátské strany je hlavním problémem,“ prohlásili už dřív zástupci koalice Spolu

Volby v Praze jednoznačně ovládla koalice Spolu pro Prahu v čele s Bohuslavem Svobodou (ODS). Koalice získala celkem 24,72 procent a 19 mandátů v pětašedesátičlenném zastupitelstvu. V podstatě od pozdního večera v sobotu 24. září se táhnou povolební vyjednávání, která mají rozhodnout o tom, které subjekty budou ve vedení města, kdo skončí v opozici a kdo bude primátorem hlavního města.

Pražští Piráti poslali začátkem týdne sms zprávu vyjednávacímu týmu pražské koalice Spolu, aby jeho členy informovali o tom, že jejich zástupci nezasednou v radě hlavního města s trestně stíhanými lidmi. Členové zastupitelského klubu Spolu pro Prahu se na jednání shodli, že koalice Spolu nebude ustupovat z práva na obsazení primátorského postu ani z práva svobodného a suverénního rozhodování v personálních otázkách a na pirátskou sms reagovali veřejným prohlášením.

„Míra povýšenectví Zdeňka Hřiba a klubu zastupitelů Pirátské strany je hlavním problémem, který brání vytvoření koalice na vládním půdorysu. Členové Spolu vnímají pirátské požadavky pouze jako zakrývací manévr před dalšími nároky, které budou následovat – a to jak post primátora, tak dalších resortů,“ píše se v prohlášení.

V dialogu chceme pokračovat, ale zákon hovoří jasně, reaguje Hřib na Svobodův dopis

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) připomíná, že rada města má odpovědnost za vedení města až do zvolení rady nové. Reaguje tak na otevřený dopis Bohuslava Svobody (ODS), ve kterém Svoboda Hřiba vyzval, aby končící rada přestala přijímat...

VOLBY 2022: Na rozdíl od minulého vedení budeme komunikovat, říká po volbách Svoboda

Volby v Praze jednoznačně ovládla koalice SPOLU pro Prahu v čele s Bohuslavem Svobodou (ODS). Koalice získala celkem 24,72 procent a 19 mandátů v 65členném zastupitelstvu. „My budeme komunikovat, a to nejen s jednotlivými městskými částmi a...

Hřib podle Svobody ignoruje vůli pražských voličů

Dnes poslal lídr pražské koalice Spolu a jejich kandidát na primátora Bohuslav Svoboda otevřený dopis Zdeňku Hřibovi, ve kterém mu vyčítá, že Hřib podle něj ignoruje vůli pražských voličů vyjádřenou výsledky voleb.

„Považuji za krajně nevhodné, že Rada hl. m. Prahy přijala těsně po volbách rozhodnutí o zahájení projektových prací k realizaci a revitalizaci kampusu Dejvice, či schválila memorandum s Prahou 5 o rozvoji lokality Jinonice,“ píše Bohuslav Svoboda v dopise.

Svoboda zároveň Hřiba vyzývá, aby končící rada přestala přijímat zásadní rozhodnutí s významným dopadem na chod města, a aby zástupci koalice zvolení do orgánů městských firem a městem řízených organizací přestali podnikat strategické kroky, které ovlivňují jejich fungování.

VOLBY 2022: Jednání se potáhnou, nejspíš vznikne koalice SPOLU a Pirátů, říká politolog

Kdy začnou povolební vyjednávání, kdo je odstartuje a jak dlouho potrvají? Jak spokojení byli voliči s Bohuslavem Svobodou v letech 2010 až 2013, kdy už jednou byl primátorem Prahy? Co ukazuje úspěch SPD v Praze a jak bude vypadat koalice, která...

Celé znění otevřeného dopisu Bohuslava Svobody Zdeňku Hřibovi:

Vážený pane primátore,

mezi základní principy slušného vládnutí vždy patřilo, že dosluhující Rada hl. m. Prahy nepřijímala žádná zásadní rozhodnutí, která by mohla mít vliv zejména na dispozice s majetkem hlavního města Prahy, na dopad do rozpočtu města, nebo kterými by zavazovala město k významným investicím, prostřednictvím kterých by ovlivňovala strategické směřování města. Standardem vždy bývalo podnikat pouze takové úkony, které nesnesou odkladu a jejichž neuskutečnění by mohlo způsobit hlavnímu městu škodu nebo jiný závažný následek.

V této chvíli nemá stávající vedení města většinu v Zastupitelstvu hl. m. Prahy, někteří členové rady dokonce nemají ani mandát zastupitele hl. m. Prahy a jako exekutivní kolektivní orgán v tuto chvíli nemáte důvěru Pražanů pro to, abyste mohli přijímat jakákoliv zásadní usnesení. Tím, že tam činíte, ignorujete vůli pražských voličů vyjádřenou výsledky voleb.

Považuji tedy za krajně nevhodné, že Rada hl. m. Prahy přijala těsně po volbách rozhodnutí o zahájení projektových prací k realizaci a revitalizaci kampusu Dejvice, či schválila memorandum s Prahou 5 o rozvoji lokality Jinonice. Za obzvlášť neuvěřitelné, a s čím jako lékař zásadně nesouhlasím, je skutečnost, že necháváte radní Milenu Johnovou, která je v této chvíli zcela bez mandátu voličů, aby proti vůli úřadu nechala schvalovat radou materiály, které mohou negativním a zásadním způsobem ovlivnit sociální péči v hlavním městě. Její nesprávně nastavená transformace mimopražských zařízení sociální péče o zdravotně postižené vyvolala velkou míru kontroverze i v odborných kruzích.  Mezi materiály, které přísluší k odhlasování až nové Radě hl. m. Prahy, patří také schvalování kroků k modernizaci péče o děti se zdravotním postižením nebo třeba návrh Metodiky posuzování staveb pro rezidenční seniorské sociální služby. Neexistuje žádný legitimní důvod pro to, aby tato usnesení musela být schválena ještě touto radou. A toto je jen malý výběr z toho, co Vaše rada v uplynulých dnech podnikla.

Proto Vás, pane primátore, důrazně vyzývám k tomu, aby Vaše končící rada přestala přijímat zásadní rozhodnutí s významným dopadem na chod města, a aby zástupci koalice zvolení do orgánů městských firem a městem řízených organizací přestali podnikat strategické kroky, které ovlivňují jejich fungování. Apeluji na politickou slušnost Vaši i Vašich kolegů z Rady hl. m. Prahy: Nechte prosím na posouzení nového vedení města, zda bude pokračovat v připravených projektech a investicích. V opačném případě Vaše jednání zbytečně vrhá negativní světlo a podezření na samotné projekty a okolnosti jejich vzniku.

S úctou,

doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Markéta Plešková

Štítky politika, volby, Bohuslav Svoboda, Zdeněk Hřib, Praha, koalice, primátor, rada, Česká pirátská strana, ODS, SPOLU, Milena Johnová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ignorujete vůli pražských voličů, píše Svoboda Hřibovi v otevřeném dopise  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.