Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTOGALERIE: Lidé demonstrovali před ruskou ambasádou. Chtějí vrátit Kaliningrad Česku

Před ruskou ambasádou se dnes před pátou hodinou odpolední sešly nižší stovky demonstrujících, aby se zúčastnily satirického happeningu za připojení Královce k České republice. Organizátoři na místě vysvětlili, proč se v posledních dnech mluví o připojení Kaliningradu k České republice a oznámili výsledky recesistického referenda, podle kterého byl Královec znovu připojen k České republice.

Make Královec Czech Again!

Make Královec Czech Again! Tato výzva v poslední době zaplnila veřejný prostor zejména na sociálních sítích, student Tomáš Kotrouš se však rozhodl přenést satiru z prostředí internetu do reality, a to rovnou před ruskou ambasádu v Praze, a tak se náměstí Borise Němcova dnes odpoledne uzavřelo pouze pro potřeby demonstrace, které se zúčastnily desítky recesistů žádajících pro Česko přístup k moři.

„Chceme to držet na apolitické úrovni, poukázat ne nelegálnost ruských referend a udělat si z Ruska srandu. Moje osobní motivace tkví v tom, že jsem chtěl udělat něco pozitivního, vysmát se ruské propagandě a jejich směšné interpretaci slova referendum,“ uvedl pro redakci Pražské Drbny organizátor akce Tomáš Kotrouš.

Výsledek referenda byl předem jasný

Happening začal proslovem organizátorů, kteří shrnuli, jak tato recese vznikla a představili motivy akce. Na místo dorazil profesor Michal Stehlík, významný český historik-slovakista, bývalý děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, který se zabývá dějinami českého a slovenského prostředí od konce 19. století až po soudobé dějiny. Ten shrnul nelegální referenda obecně a také argumentaci ruské vládní strany k referendu na Ukrajině.

Organizátoři přečetli zdravici od poslance Evropského parlamentu Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL), který je autorem celého vtipu, ale podle organizátorů se nemohl osobně zúčastnit. V prostoru se objevila improvizovaná volební urna, do které účastníci házeli své hlasy do referenda, jehož výsledek byl předem jasný podobně jako při zinscenovaných referendech o připojení ukrajinských území k Rusku.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tran Anh Tuan

Štítky protest, demonstrace, satira, Královec, Kaliningrad, referendum, Praha, Česko, Rusko, Boris Němcov, Evropský parlament, Tomáš Zdechovský, Michal Stehlík, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Lidé demonstrovali před ruskou ambasádou. Chtějí vrátit Kaliningrad Česku  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.