Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

VOLBY 2022: Volební místnosti se otevřely. Lidé začali vybírat zastupitele a senátory

Volební místnosti se otevřely. Češi od páteční druhé hodiny odpolední rozhodují o novém složení zastupitelstev obcí, měst, městských částí, obvodů a třetiny Senátu. Svůj volební lístek mohou vhodit do volební urny dnes do desáté hodiny večerní a také zítra mezi osmou ranní a druhou odpolední. Letošní komunální volby jsou deváté v historii samostatné České republiky.

V Praze mezi sebou bojují Hřib, Svoboda, Nacher, Čižinský a Hlaváček

V Praze vyslalo svého kandidáta na primátora hlavního města Prahy do voleb celkem 22 politických hnutí. Největšími favority na post primátora jsou kromě stávajícího primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) také starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě), bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS), bývalý ředitel IPRu Petr Hlaváček (STAN) nebo poslanec Patrik Nacher (ANO).

Nejvíce kandidátů z politických subjektů, které mohou volit lidé v Praze, mají na své kandidátní listině komunisté, ti vyslali do voleb 62 kandidátů. Piráti a ANO mají na listině shodně 61 kandidátů, STAN 50, Svobodní 40, ODS 35, TOP 09 23, KDU-ČSL 6.

ANKETA: Kdo by se měl stát primátorem Prahy?

Svého kandidáta na primátora hlavního města Prahy nabídne v zářijových volbách celkem 22 politických hnutí. O post primátora budou bojovat kromě stávajícího primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) například starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě),...

Obecní volby jako ukazatel spokojenosti s dosadavním fungováním jejich vedení

Obecní volby jsou tradičně testem spokojenosti lidí s dosavadním fungováním radnic, kam většinou na vesnicích a v menších městech kandidují místní uskupení nestraníků. Ve větších městech a v senátních volbách, kde své zástupce mají parlamentní strany, se podle expertů do výsledků zřejmě promítne současná situace poznamenaná inflací a růstem cen energií kvůli protiukrajinské agresi Ruska a jeho ekonomické válce vůči Západu. Hlavně v hlavním městě by se na výsledku mohla projevit také údajná korupční kauza kolem pražského dopravního podniku. Podle opozice budou volby referendem o vládě Petra Fialy (ODS), o jejím setrvání nebo sesazení ale lidé rozhodovat nebudou.

Ze stran budou podle volebního webu nejvíce křesel zastupitelů v obcích a městských částech obhajovat lidovci. Před čtyřmi lety podle navrhujících stran získali 3645 zastupitelů ze zhruba 62 tisíc. Budou bojovat o vedení tří stovek obcí podobně jako ODS, která obhajuje kolem 2600 zastupitelů včetně pěti primátorů z 26. STAN i s partnerskými Starosty pro Liberecký kraj čeká obhajoba kolem 2750 křesel zastupitelů a dvou primátorů. TOP 09 bude v komunálních volbách obhajovat 484 křesel, Piráti 258 míst včetně křesla pražského primátora.

VOLBY 2022: Lidé sázejí na volby. Podívejte se, kdo je favorit podle bookmakerů

Lidé sázejí na své favority v komunálních volbách, které nás čekají už o nadcházejícím víkendu. Kdo bude dalším primátorem Prahy? Které politické uskupení získá ve volbách nejvyšší počet hlasů? Podívali jsme se na to, jaké volební výsledky tipují...

V obecních volbách by mohlo hlasovat přes osm milionů voličů

Opoziční ANO bude usilovat o znovuobsazení 1684 křesel včetně míst šesti desítek starostů a 14 primátorů. Za SPD bylo před čtyřmi lety zvoleno 161 zastupitelů. ČSSD čeká obhajoba 1955 míst zastupitelů včetně karvinského primátora, komunisté obhajují 1470 křesel.

V senátních volbách se o znovuzvolení uchází stejně jako před dvěma lety 22 z 27 stávajících senátorů, jejichž mandát letos končí. Patří mezi ně čtyři z pěti členů nejužšího vedení horní komory - předseda Senátu Miloš Vystrčil a místopředseda Jiří Oberfalzer (oba ODS) a místopředsedové Jiří Růžička a Jan Horník z klubu Starostů. O prodloužení mise v Senátu usilují také předsedové čtyř z pěti senátorských klubů.

V obecních volbách by mohlo hlasovat přes osm milionů voličů. Před čtyřmi lety mělo tuto možnost na 8,35 milionu lidí a využily ji čtyři miliony voličů, tedy 47,34 procenta. Letos mezi voliče budou patřit cizinci ze zemí EU, kteří mají v ČR trvalý či přechodný pobyt. K senátním volbám mohlo před šesti lety v obvodech, kde se bude hlasovat i letos, přijít 2,78 milionu voličů. V prvním kole tuto možnost využilo zhruba 933 tisíc lidí (33,5 procenta), ve druhém kole zhruba 428 tisíc lidí (15,4 procenta).

Hlasovat na rozdíl od jiných typů voleb v uplynulých dvou letech nebude moci na 10 tisíc voličů, kteří jsou v nařízené izolaci kvůli koronaviru. Vláda kvůli tomu čelila kritice, že jim hlasování neumožnila. Loni při sněmovních volbách hlasovalo z domova do přenosné volební schránky kolem 1200 voličů v karanténě kvůli koronaviru, hlasování z auta využilo 1600 voličů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, politika, senát, zastupitelstvo, Praha, primátor, ODS, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Senát Parlamentu ČR, křeslo, Česko, Starostové a nezávislí, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Volební místnosti se otevřely. Lidé začali vybírat zastupitele a senátory  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.