Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nový pavilon goril v pražské zoo provede návštěvníky kamerunskou džunglí

Nový pavilon Rezervace Dja v Zoo Praha, který se lidem otevře už za týden, nabídne kromě pohledu na gorilí skupinu, také autentické zvuky a rostliny kamerunského pralesa. K tomu se budou návštěvníci moci podívat do třídy africké školy na nebo na původní artefakty.

Zřídili nový vchod i autobusovou zastávku

Nový pavilon za tři sta milionů korun je pojmenovaný podle biosférické rezervace Dja v Kamerunu, která je jedním z nejvýznamnějších chráněných území v této středoafrické zemi. Pracovníci pražské zoo tam působí právě v rámci ochrany goril.

Expoziční celek o velikosti 1,2 hektaru patří k největším v zoo a nachází se pod viničním domem Sklenářka. „Zásadní byly povodně v roce 2013, kdy jsem se rozhodli přemístit rodinnou skupinu goril do míst, které nemůže zasáhnout velká voda. Potřebovali jsme místo, které bude mikroklimaticky vhodné. Na severním svahu stavět pavilon pro tropická zvířata by bylo inverzní chybou k tomu, co udělali naši dávní předchůdci, když postavili pro lední medvědy výběhy na jižních a východních svazích,“ vysvětil při prohlídce Rezervace Dja ředitel zoo Miroslav Bobek.

Do expozice je zřízen nový vchod, hned u něj pak zastávka autobusové linky, která sem bude jezdit z Holešovic přes parkoviště u ústí tunelu Blanka. Dále se sem lidé dostanou přes lávku od výběhu tygrů, a další lávkou je od afrického domu, výběhu žiraf.

Nový pavilon goril v pražské zoo je hotový. Stěhování začne v květnu

Po více než dvou letech od začátku stavby si Zoo Praha převzala nový pavilon goril. Proběhla závěrečná kontrolní prohlídka stavby potřebná ke kolaudaci a po posledních úpravách se do něj začnou stěhovat první obyvatelé. Návštěvníci si ho pak...

Zvuky v pavilonu natáčeli přímo v Kamerunu

„Pavilon je inspirován cestou autobusu z kamerunské metropole venkovem na okraj pralesa a poté do něj, kde se otevře výhled na skupinu goril,“ popsal Bobek. Při vstupu jsou k vidění autentické dětské hračky, figuríny v originálních šatech a replika školní třídy s originálními jsou školními lavicemi. Ve třídě budu probíhat vzdělávací programy. 

K tomu v něm návštěvníci uslyší autentické zvuky pralesa, které Bobek natáčel s hudebním skladatelem Michalem Ratajem v Kamerunu. Nahrávka obsahuje hlasy 36 druhů ptáků, padání stromů i déšť. K tomu se pak v pavilonu přidává i ten opravdový.

Ve vnitřním výběhu goril už jsou čtyři původní obyvatelé pražské zoo, tři samice Kijivu, Shinda a Kamba, a malý Ajabu. „Richard se svými syny zůstal dole a díky tomu, jsme mohli získat Kisuma a Duni, dceru Moji, kteří mají povolení k rozmnožování. Po otevření pavilonu dojde na jejich spojování s touto skupinou,“ vysvětlil Bobek.

V pražské zoo už je gorila Duni, dcera Moji. Přivezli ji vojenským letounem

V novém pavilonu Rezervace Dja zoo v Troji už se zabydluje devítiletá gorila Duni, dcera Moji a vnučka slavného Richarda. Přicestovala ze Španělska, odkud ji transportoval armádní letoun. V Praze se připojila k chovné skupině a novém samci...

„Kisumu je ze změny prostředí docela frustrovaný, takže útočí proti sklu, když tam jsou lidé“

Kisumu z Rakouska a Duni ze Španělska se seznámili teprve v pondělí, podle chovatelů se ale spřátelili. „Nevěděli jsme, jak se Kisumu k Duni zachová. Mohl ji napadnout, mohlo dojít ke rvačce, ke zranění. Spojování probíhalo tak, že bylo vše otevřené, jak mezi ložnicemi, tak do expozice. Ale některá vrata byla otevřeny do půlky, aby ona mohla podklouznout, a jeho většího by zbrzdila, aby mohli zasáhnout chovatelé, případně i veterinář,“ vzpomínal Bobek.

Oba jsou zatím schovaní za plachtou. „Kisumu je ze změny prostředí docela frustrovaný, takže útočí proti sklu, když tam jsou lidé. Navíc jsou oba ve fázi karantény, kdy je nesmíme fotografovat,“ dodal Bobek.

Součástí pavilonu je i 3D strom se schovanými živočichy, nástenné malby podle fotografií pořízených v Kamerunu či stan strážců pralesa. Ve venkovním jsou pak pro zvířata vysázeny vzrostlé stromy a postaven potok s jezírkem.

Kromě goril návštěvníci od 28. září uvidí i guerézy pláštíkové, kočkodany Brazzovi, štětkouna afrického, krysu obrovskou či kaloně plavého.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky zoo, pavilon, gorily, Kamerun, rezervace Dja, gorila, ZOO Praha, Miroslav Bobek, džungle, Michal Rataj, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hana N

Úroveň článku je tragická. Ve škole za 5. Takové množství chyb se jen tak nevidí. Autorka něco vyplodí, ale evidentně to po sobě ani nečte. Práce kvapná, prdlajs platná.

Čtvrtek, 22. září 2022, 07:32Odpovědět

Nový pavilon goril v pražské zoo provede návštěvníky kamerunskou džunglí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.