Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Festival Zažít město jinak zaplní pražské ulice

Na 200 místech po celém Česku se v sobotu koná pouliční festival Zažít město jinak. Sousedské slavnosti pořádají místní spolky, školy i umělecká sdružení, celou akci organizuje spolek AutoMat. V Praze je festivalových míst kolem stovky a na programu budou například ochutnávky, bazárek, lekce swingu nebo koncerty. Mottem letošního ročníku je „Bez zábran“. Festival se tak snaží bojovat proti bariérám jak fyzickým, tak těm v našich hlavách.

Program má bourat bariéry

„Každá zapojená sousedská lokalita je úplně jiná. Odráží ducha místa i to, kdo se ujme organizace programu. Někde to je místní škola či hospoda, jinde umělecká skupina, aktivistický spolek nebo třeba farnost. Některá místa se stanou dějištěm většího pouličního festivalu, jinde je v plánu „jen“ sousedský piknik nebo promítání,” popsal v tiskové zprávě hlavní koordinátor Zažít město jinak Tomáš Fridrich.

„Všechny ale spojuje to, že akce Zažít město jinak je otevřená každému – dětem, seniorům, lidem se zdravotním omezením a na okraji společnosti i našim sousedům a sousedkám z Ukrajiny a dalších zemí. To se odráží i v programu slavností, které chtějí bourat bariéry a předsudky mezi lidmi,“ dodal.

Břevnovští přeskáčou Bělohorskou ulici

Jedním z cílů letošního ročníku je také seznámit se s ukrajinskými sousedy, kteří ve čtvrtích žijí. Na Bořislavce například program pořádá nezisková organizace, která podporuje ženy z Ukrajiny. Ty na akci připraví tradiční dobroty. V Jilské se bude číst ukrajinská poezie, na Krenovce a v Pernerově ulici budou tančit ukrajinští umělci. Návštěvníci si také mohou zakoupit benefiční tričko a tím podpořit překlad do ukrajinštiny.

Praha znovu prožije bitvu na Bílé Hoře. Rekonstrukce se zúčastní stovky herců

Pláň před oborou Hvězda v Praze 6 o víkendu ožije rekonstrukcí bitvy na Bílé Hoře. V sobotu i v neděli návštěvníky čekají dobové trhy, ukázky výcviku vojáků, přednášky i hudební vystoupení.

Zajímavý program čeká třeba Břevnov. Místní chtějí upozornit na to, že ulice Bělohorská představuje pro pěší bariéru. „Tato čtyřproudá ulice s tramvajovým pásem, která odděluje Břevnovský klášter od západní části Břevnova, přerušuje historickou osu Břevnovský klášter – usedlost Ladronka,“ uvádí organizátoři. V rámci happeningu se budou ulici společně snažit různými způsoby překonat – přejet ji na kole, přeskákat či přeběhnout. Kromě toho je na programu garážový výprodej či cyklomalba.

V Praze 5 Na Bělidle program pořádá spolek Elpida. Během dne budou návštěvníci moci společně vařit dýňovou polévku, prohlédnout si výstavy fotografií, poslechnout si pěvecký sbor Elpida nebo se naučit swing. Na Výtoni den přiblíží historii Podskalí, na Skalce proběhne venkovní laser game. Celý program je dostupný na webu události.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zažít město jinak

Štítky kultura, festival, sousedství, Praha, Auto*Mat, Česko, slavnost, koncert, Elpida, Ukrajina, Břevnovský klášter, Břevnov, swing

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Zažít město jinak zaplní pražské ulice  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.