Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zoo Praha hlásí nový přírůstek. Na malého kočkodana se návštěvníci mohou těšit na konci září

Nový pavilon goril ještě není ani přístupný veřejnosti a už má nový opičí přírůstek. V minulém týdnu se tam totiž narodilo mládě kočkodana Brazzova. Podle chovatelů pije mléko a je vitální. Veřejnost ho bude moci spatřit už při slavnostním otevření pavilonu na konci září.

Po půl roce vousy, ve třech letech dospělácké zbarvení

„Mládě pije a je vitální. Přestože se bez ustání zdržuje matce na břiše, už nyní se zajímá o své okolí. Jeho zkušená matka Anastasia o něj vzorně pečuje – jazykem mu čistí srst, oči i nos a zatím se s ním zdržuje stranou od ostatních členů skupiny,“ chválí mateřskou péči vrchní chovatel primátů Martin Vojáček v tiskové zprávě. Na rozdíl od rodičů má mládě poměrně výrazné zrzavé zbarvení. Toho se podle webu Zoo Praha zbaví zhruba za tři roky. Růžová kůže ztmavne a srst se zbarví do olivova. Bílé vousy by ale mládě mělo mít už za půl roku.

Mládě se narodilo samici Anastasii a samci Malikovi. Kočkodani Brazzovi jsou jedni z mála svého rodu, kteří tvoří monogamní páry. Novorozenec má již dva starší sourozence, kteří se svými rodiči zůstanou až do pohavní dospělosti, které dosáhnou v pěti letech. „V pavilonu jsou ještě další mláďata, a to guerézy pláštíkové a samozřejmě náš gorilí sameček Ajabu. Ovšem malý kočkodan je prvním potomkem, který zde byl narozen,“ vysvětluje na webu ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Nový pavilon goril evokuje cestu do Kamerunu

Pavilon goril, který se bude jmenovat Rezervace Dja chce návštěvníkům navodit pocit, že se přesunuli do Kamerunu. „Ještě před vchodem se ocitnou na červené africké půdě a děti se budou moci účastnit programů v Toulavém autobusu,“ řekl Bobek v dubnu, kdy se povedlo nový pavilon zkoulaudovat. „Jde o autentické vozidlo, které mezi pralesy Dja a kamerunskou metropolí Yaoundé převezlo stovky školáků. Vnitřní prostory pavilonu mají ve své vstupní části evokovat cestu po nezpevněných cestách kamerunského venkova až do vesnice na okraji pralesa. Tu reprezentuje školní třída, mimochodem rovněž vybavená autentickými lavicemi. V této stylizované vesnici bude i první expozice se zvířaty a za ní již začíná tropický deštný les,“ doplnil.

Kočkodani se již seznamují s novými sousedy

Kromě zmíněných kočkodanů si na své nové místo v pavilonu zvyká i skupina talapoinů, přes sedm týdnů jsou ve svém ubytováni kaloni plaví. „Osidlování pavilonu tím zatím zdaleka nekončí, v následujících týdnech očekáváme i nové členy rodinné gorilí skupiny – samce Kisumu a samici Duni,“ doplňuje kurátor primátů Jan Mengr. Příští týden navíc dorazí štětkouni kamerunští, prasata, která budou sdílet výběh právě s kočkodany, a nové přírůstky vivárií jako třeba pavouk nefil zlatý, ploštice nebo zákeřnice a žabky afričky ozdobné.

Pavilon goril bude slavnostně otevřen 28. září.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Štítky kočkodani, mládě, ZOO Praha, pavilon goril, Praha, pavilon, gorila, Miroslav Bobek, Kamerun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Praha hlásí nový přírůstek. Na malého kočkodana se návštěvníci mohou těšit na konci září  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.