Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prahu oživí nová umělecká díla. Sculpture line se rozšířil na Vyšehrad i ke Kongresovému centru

V Praze a dalších devíti českých městech nebo na prostranství před českým velvyslanectvím v Lucemburku se koná festival Sculpture Line, který oživuje veřejná prostranství uměleckými díly. Letošní osmý ročník mezinárodní sochařské akce se v metropoli rozrostl o prostor mezi hradbami Vyšehradu nebo před Kongresové centrum Praha. Akce, která dělá z parků, náměstí, ulic a dalších veřejných prostranství galerii pod širým nebem, se uskuteční celý rok, ale na Vyšehradě do 30. září. Informovala o tom za pořadatele Karolína Dědková.

Umělecká díla zájemci najdou na Vyšehradě i u Kongresového centra

„Festival se nesoustředí jen na centra a frekventovaná místa. Naopak instalace mimo hlavní tepny umožňují vytvořit nové optické dominanty a oživit i méně známá místa. Umělecká přehlídka je komukoli a kdykoli volně přístupná, a tak si díla lidé mohou přijít prohlédnout klidně i uprostřed noci," uvedla Karolína Dědková.

V prostorách Vyšehradských sadů se letos objevily trpasličí postavy Kurta Gebauera a Lvice Jaroslava Róny, který je odborným garantem festivalu. Okolí Kongresového centra získalo nový rozměr díky dílům Dvaja a Nenažranec od slovenského sochaře Andreje Margoče a kulovitému Viru Michala Trpáka. Dvě křesla Alexandry Koláčkové byla nainstalovaná u skleněné fasády Kongresového centra již v loňském roce, díky čemuž se stala orientačním bodem pro tisíce uprchlíků z Ukrajiny procházejících Kongresovým centrem při registraci v ČR.

První ročník Sculpture Line se uskutečnil v roce 2015 a iniciovali jej sami umělci, kteří cítili potřebu svá díla vytrhnout ze sterilního prostředí galerie a nabídnout je širokému publiku. V uplynulých ročnících zaujala například pětimetrová socha bronzového opičáka s názvem King Kong Balls francouzského umělce Denise Defrancesca či klíčová socha Jiřího Davida Revoluce vytvořená z 80 tisíc klíčů.

Sculpture Line dává příležitost vyniknout nejmladší tvůrčí generaci

Sculpture Line podle pořadatelů dává příležitost vyniknout nejmladší tvůrčí generaci. Svoji imaginaci a sochařské schopnosti předvádějí Barbora Masaříková, Simona Krausová, Josefina Jonášová a Aneta Filipová.

V regionech mimo jiné zelené dveře Johannesa Pfeiffera zdobí betonovou stěnu pod bazénem hotelu Thermal v Karlových Varech, dřevěná loď Martina Steinerta se posunula proti proudu Vltavy do Davle a v Hradci Králové se lidé mohou osvěžit u sochy-studánky Reinera Festa. V Pardubicích se nacházejí Manty Michala Trpáka a před sportovní halou v Dolní Břežanech se usadila figura Jakuba Flejšařa. Lesklý Archimedon II od Lukáše Raise se již několik týdnů vyjímá před budovou velvyslanectví České republiky v Lucemburku. Více informací je k dispozici na webu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sculpture line

Štítky festival, Sculpture Line, umění, sochy, Praha, Vyšehrad, umělecké dílo, kongresové centrum, Lucemburk, Kongresové centrum Praha, Michal Trpák, Česko, Kurt Gebauer, Jaroslav Róna, Jiří David

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prahu oživí nová umělecká díla. Sculpture line se rozšířil na Vyšehrad i ke Kongresovému centru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.