Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Pražané dostanou staronové divadlo. Nová Spirála by měla být dokončena v prvním pololetí příštího roku

V roce 1993 získala budova divadla Spirála na pražském Výstavišti ocenění Grand Prix Obce architektů. Při stoletých povodních v roce 2002 byla poškozena natolik, že se dokonce uvažovalo o její demolici. Nakonec se město rozhodlo jedinečnou budovu zachovat a oprava nyní vstupuje do další fáze.

Podařilo se nám tento ikonický prostor doslova na poslední chvíli zachránit a zahájili jsme jeho kompletní rekonstrukci. Díky tomu bude tato skutečně unikátní stavba sloužit i dalším generacím. Věřím, že Spirála bude oblíbeným místem všech Pražanů i návštěvníků města, ať už přijdou na divadlo, muzikál, koncert, nebo konferenci,“ komentuje v tiskové zprávě rekonstrukci Nové Spirály Pavel Vyhnánek (Praha Sobě), náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast financí a rozpočtu. 

K divadlu přibude i malý sál, který vznikl z původní zkušebny

Když se město rozhodlo divadlo zachovat, zajistilo tak do budoucna nejen kruhový sál s místem pro více než 700 diváků, ale také menší vedlejší sál, ve kterém podle plánu města budou probíhat menší vystoupení. Budova, původně zamýšlená jako panoramatické kino, je specifická svým otočným jevištěm a dvěma cylindrickými pódii. Možnost demontáže pódia malé scény, která byla původně zkušebnou, pak znamená, že se zde může konat prakticky jakákoliv kulturní nebo jiná akce. Doplní tak kulturní prostor Výstaviště a zapadne do celkové programové dramaturgie areálu.

„Díky unikátní otočné scéně sestavené z vnějšího a vnitřního samostatně otočného pódia a špičkové ocelové konstrukci se závěsnými tahovými jednotkami s nosností několika tun nabídneme široké spektrum kulturních, hudebních i akrobatických vystoupení v prostorách nejvyšší možné kvality,“ říká Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha, a.s.

Budova vyžaduje důkladnou rekonstrukci

Po povodních byla stavba v zoufalém stavu a dlouho chátrala, navíc vnitřní kupole divadla je jak technickou, tak i kulturní památkou. Opravy jsou tedy velmi rozsáhlé, specifické a celková cena obnovy kulturního centra vyjde přibližně na 200 milionů korun. Bylo potřeba posílit ocelovou konstrukci budovy a zajistit statiku pomocí 100 tun materiálu přidaného do výztuží. Stavba se také dočká nové izolace, sejmutí původních sítí z fasády a nových oken, která odpovídají bezpečnostním normám. Při rekonstrukci je myšleno i na okolní zeleň. V rámci rekonstrukce vzniknou v rámci budovy dvě nádrže na vodu o celkovém objemu přes 20 kubických metrů na závlahu zeleně v blízkosti stavby a také na udržování zelené střechy, která vznikne nad malou scénou divadla.

Na budově je stále ještě velké množství práce, veřejnost by se tak otevření divadla Nová Spirála mohla dočkat v prvním pololetí roku 2023.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MHMP - Jiří Šebek

Štítky divadlo Spirála, rekonstrukce, kultura, Praha, divadlo, Grand Prix, Výstaviště Praha, Pavel Vyhnánek, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražané dostanou staronové divadlo. Nová Spirála by měla být dokončena v prvním pololetí příštího roku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.