Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Strahovském stadionu začíná letní program. Paměť národa tam připomene pohnutou historii

Největší stadion světa bude ode dneška hostit letní večery s příběhy 20. století. Paměť národa tam připravila komentované procházky, letní kino, debaty s pamětníky i výstavy. Vstup je zdarma.

Program začíná už dnes. V pět hodin se zájemci mohou zúčastnit komentované procházky po stadionu a poslechnout si o jeho historii, například spartakiádách nebo době po konci druhé světové války, kdy byl na stadionu internační tábor pro německé obyvatelstvo a vojáky wehrmachtu. Sraz je na zastávce Pohořelec. O půl sedmé se budou promítat dva dokumentární filmy, Agent Vian a Vydírání. Vše pak bude zakončeno debatou s režisérem Viktorem Portelem.

Na normálně nepřístupné jižní tribuně stadionu je také každý den od půl desáté ráno do sedmi do večera zpřístupněna jedna ze tří výstav, které budou během následujících měsíců měnit. Lidé se budou moci podívat na fotografie a vzpomínky pamětníků na okupaci v roce 1968, odsun sovětských vojsk ze země nebo na Václava Havla.

V červenci se program koná ještě 13. a 27., pokračuje se pak v srpnu a v září dalším promítáním a také debatami s pamětníky. „Vyvrcholí na přelomu září a října třídenním Festivalem Paměti národa, který nabídne přednášky, debaty s historiky i pamětníky, workshopy, koncerty známých kapel, projekce dokumentárních i hraných filmů, autorská čtení nebo prezentace divadelních dílen,“ píše se na webu pořadatelské organizace Post Bellum.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Strahovský stadion, Paměť národa, výstava, prohlídky, promítání, historie, Velký strahovský stadion, druhá světová válka, Václav Havel, Pohořelec, Post Bellum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Strahovském stadionu začíná letní program. Paměť národa tam připomene pohnutou historii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.