Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nová pumpa na Žižkově a sochy ve skateparku. Praha zaplatí za umění 8 milionů korun

Naplánované umělecké realizace v Praze dostaly zelenou. V pondělí schválila Rada hlavního města financování uměleckých projektů na Žižkově a v Řeporyjích. Město uvolnilo na realizace dohromady přes osm milionů korun.

Vodní prvek na Žižkově jako vzpomínka na původní pumpu

Na Žižkově se nově objeví Pumpa Adama Kovalčíka, která vyhrála uměleckou soutěž na vodní prvek již na začátku tohoto roku. Pumpa se vrátí na místo po schody, kde kdysi stávala, tentokrát ale ve zdvojené podobě. Na realizaci uvolní město přes 3,5 milionu korun. O projektu jsme již informovali.

Nový vodní prvek pod žižkovskými schody. Bude provokativní a zároveň pokorný

Výhercem soutěže o podobu vodního prvku pod žižkovskými schody se stal sochař Adam Kovalčík, který ve svém návrhu propojil svůj vztah k Žižkovu a vzpomínku na původní pumpu, která pod schody dříve stávala. Budoucí pumpě nebude chybět pitná voda,...

V Řeporyjích vznikne skatepark s uměleckými objekty

Městská část Řeporyje oslovila pro realizaci projektu studio Bubec, které nejenže sídlí hned v blízkosti revitalizovaného pozemku, ale dlouhodobě se v Řeporyjích věnuje umění. Pořádá výstavy, kurzy a příměstské tábory a dlouhodobě spolupracuje s umělci, jejichž díla se ve výsledném projektu také objeví. Zadaný projekt má za cíl kultivovat plochu vedle fotbalového hřiště a vytvořit zde multifunkční reakreační prostor. 

Výsledkem je tak areál jehož součástí je mimo jiné i skatepark, jehož zapojení do prostoru umožňuje i organizaci kulturních akcí. Součástí návrhu jsou také tři umělecká díla, která doplní vizuál veřejného prostoru. Na ty poskytne městské části město Praha necelých 4,8 milionů korun.

Prvním z děl je Koule z koleček od Čestmíra Sušky, který dlouhodobě spolupracuje se studiem Bubec a pravidelně je možné jeho sochy vídat ve veřejném prostoru. Lukáš Rais, který je autorem druhé sochy, se tematicky inspiroval skateboardovým trikem a do své sochy promítl dráhu a rotaci prkna. Objekt Thunderbolt Ladislava Plíhala se inspiruje letadlovým soubojem, který se v roce 1945 odehrál právě nad Řeporyjemi. Socha zároveň poslouží jako prolézačka pro děti, čímž propojí současnu generaci s historií místa.

Praha chce i nadále oživovat veřejný prostor

Finance na díla pocházejí z programu Umění pro město. „Pokračujeme v našem úsilí a proměňujeme různá místa a zákoutí v živý a funkční veřejný prostor. zároveň tak za město podporujeme současné mladé i zavedené české umělce a přibližujeme jejich tvorbu širokému spektru Pražanů,“ říká Hana Třeštíková (Praha sobě), radní pro kulturu a cestovní ruch.

„Těším se na nové přírůstky umění ve veřejném prostoru, které navíc budou i funkční. Vodní prvek v podobě žižkovských pump zpříjemní letní dny v rozpáleném centru Prahy a prolézací stíhačku v Řeporyjích ocení i ti nejmenší návštěvníci volnočasového areálu,“ uzavírá Třeštíková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MHMP

Štítky umění, finance, veřejný prostor, Praha, Žižkov, socha, Řeporyje, projekt, veřejné prostranství, Hana Třeštíková, Ladislav Plíhal, Lukáš Rais, Čestmír Suška, Thunderbolt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová pumpa na Žižkově a sochy ve skateparku. Praha zaplatí za umění 8 milionů korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.