Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Praze hrozí konec koncertů a živé hudby, píše se v petici. Jde o dezinformaci, hájí se vedení města

Na sociálních sítích v těchto dnech koluje petice s informací o tom, že radní Hana Kordová Marvanová (nestr. za Spojené síly pro Prahu) plánuje vyhláškou zrušit živou hudbu a koncerty v Praze. Vedení města označilo tuto informaci za lživou, vyhláška, kterou navrhuje, má údajně pouze omezit nadměrnou hlasitost akcí v Ledárnách Braník.

„Již brzy můžete přijít o své oblíbené koncerty, festivaly a další kulturní akce pod širým nebem“

Vedení města říká, že cílem navrhované vyhlášky je ochrana místních obyvatel v Braníku, kteří si dlouhodobě stěžují na hluk z letních koncertů v Ledárnách. Na konci května pražští radní přijali usnesení k záměru vydání obecně závazné vyhlášky, jejímž cílem není rušit kulturní akce, jen omezit jejich hlučnost.

„Již brzy můžete přijít o své oblíbené koncerty, festivaly a další kulturní akce pod širým nebem. Radní Hana Marvanová navrhuje v rychlosti a tichosti vyhlášku, která má omezit počet venkovních akcí s hudebním doprovodem v různých lokalitách Prahy. Jejím cílem je omezit veškerou takovou kulturu na pár dní měsíčně, přičemž rozhodování, kdo může, a kdo ne, bude v zásadě v rukou politiků,” píše se v petici, která se šíří sociálními sítěmi.

Radní chtějí urychlit vydání protihlukové vyhlášky v Praze. Má omezit hluk z Ledáren Braník

Pražští radní dnes schválili záměr poslat protihlukovou vyhlášku do zkráceného připomínkového řízení, aby po schválení na červnovém zastupitelstvu by mohla vejít v platnost už v červenci. Vyhláška upravuje hluk z koncertů v branických Ledárnách,...

„Text v petici považuji za dezinformaci. Je to absurdní, jak z nějaké hry Václava Havla“

Pražská radní pro legislativu Hana Kordová Marvanová se proti informacím o tom, že chce omezovat kulturu v Praze důrazně ohrazuje. „Informace v petici nejsou samozřejmě pravdivé. Nikdy jsme nechtěli omezovat kulturu v Praze, toto tvrzení se mě osobně velmi dotýká, vždy jsem kulturu podporovala. Řešíme pouze oblast Ledárny v Braníku, kde dochází k trvalému porušování hladiny hluku a stížnostem obyvatel. A nemá dojít k zákazu koncertů, ale k zavedení takových technických opatření, které sníží decibely zejména v širším okolí. Text v petici považuji za dezinformaci. Je to absurdní, jak z nějaké hry Václava Havla,“ uvedla ve zprávě pro novináře Hana Kordová Marvanová. Vydáním vyhlášky by se zastupitelé měli zabývat na červnovém zasedání.

Stížnosti na hluk z Ledáren v Braníku posílají především místní obyvatelé z Prahy 4 a 5. Proti nadměrnému hluku vznikla i petice, a tak Rada hlavního města Prahy uložila Haně Kordové Marvanové, aby současnou problémovou situaci z pozice radní pro legislativu řešila. Ta by se už v úterý 14. června měla sejít s organizátorem Davidem Gaydečkou. „S panem Gaydečkou jsem už i v minulosti mluvila a jasně jsem mu říkala, že se nejedná o omezování koncertů, ale že je nutné vyřešit oblast Ledáren. Nerozumím tomu, proč v petici píše zavádějící a nepravdivé informace a budu s ním znovu jednat,” dodala Kordová Marvanová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lucerna Music Bar

Štítky petice, koncerty, kultura, Praha, koncert, radnice, Hana Kordová Marvanová, hluk, kulturní akce, ledárna, Braník, Václav Havel, Rada hlavního města Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praze hrozí konec koncertů a živé hudby, píše se v petici. Jde o dezinformaci, hájí se vedení města  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.