Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dnes je noc kostelů. V Praze se otevře přes sto padesát svatostánků

V rámci noci kostelů otevře své dveře veřejnosti 155 pražských svatostánků, historických staveb, i těch moderních, klasických i netradičních. Většina si přichystala speciální program nebo alespoň prohlídky.

Ve svatovítské katedrále se koná mše

Hradčany přivítají návštěvníky do svatovítské katedrály, kaple sv. Václava i třeba kostel Všech svatých. Nebudou chybět mše, koncerty a prohlídky.

Na Malé Straně je možné navštívit kostel Pražského Jezulátka s hudebním programem, slavný kostel svatého Mikuláše nebo nenápadný kostel svatého Josefa.

Na Starém Městě zazpívá sbor z Ameriky

Nové město otevírá modlitebnu Církve bratrské v Soukenické ulici, zajít můžete i na modlitbu do kostela svatého Vojtěcha nebo absolvovat komentovanou prohlídku kůru a varhan v kostele Panny Marie Sněžné.

V kostele svatého Martina ve zdi na Starém Městě vystoupí Karel Müller z dua Pastoral Brothers a studentský pěvecký sbor ze Spojených států. Kostel svatého Šimona a Judy si pak připravil přednášku o historii místa a různé koncerty.

Vinohrady nabízí letní kino nebo povídání s farářkou

U kostela svaté Ludmily na Vinohradech bude kromě varhanního koncertu i letní kino, kostel svatého Václava na Zderaze zase nabízí možnost popovídat si s farářkou.

V Braníku si můžete prohlédnou dřevěný kostel Českobratrské církve evangelické, na Žižkově méně známý kostel svaté Anny z roku 1911 a v Krči kostel svatého Františka z Assisi, postavený za protektorátu.

Otevře se i kostel v bývalé kotelně

V Michli bude otevřen husitský Sbor Alberta Schweitzera v budově bývalé synagogy, ve Spořilově funkcionalistický kostel sv. Anežky České a sv. patronů českých a na Smíchově kostel svatého Michaela přemístěný do Prahy ze zakarpatské Ukrajiny.

Secesní římskokatolický kostel svatého Vojtěcha bude zpřístupněn v Libni, metodistický kostel Bét-el ve Strašnicích a ve Vršovicích kostel svatého Václava v konstruktivistickém stylu.

Na Chodově se lidé mohou podívat do bývalé plynové kotelny, která je dnes kostelem Církve bratrské, ve Zbraslavi do kostela svatého Jakuba a v Klánovicích do novorománského kostela Nanebevzetí Panny Marie.

Celý seznam i program jednotlivách kostelů najdete na https://www.nockostelu.cz

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky Noc kostelů, program, koncert, prohlídka, mše, kostel, Praha, USA, svátek Všech svatých, Staré Město pražské, kostel svatého Vojtěcha, Karel Müller, Pastoral Brothers

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes je noc kostelů. V Praze se otevře přes sto padesát svatostánků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.