Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Začíná čtyřdenní veletrh Svět knihy. Probíhá tradičně na pražském Výstavišti v Holešovicích

Na pražském Výstavišti v Holešovicích dnes začne čtyřdenní veletrh a literární festival Svět knihy. Kvůli rekonstrukci Průmyslového paláce se uskuteční jinde v areálu Výstaviště. Čestným hostem veletrhu je Itálie, odkud do Prahy přijede mnoho literárních hostů. Veletrh zrušil již po začátku invaze na Ukrajinu účast Ruska.

Svou účast musely zrušit dvě autorky z Ruska a Běloruska

Samostatný veletržní stánek organizátoři veletrhu vyhradili Ukrajině. Svět knihy měl přivítat dvě významné spisovatelky, běloruskou laureátku Nobelovy ceny za literaturu Svjatlanu Alexijevičovou a jednu z nejvýznamnějších zástupkyň ruských opozičních intelektuálů Ljudmilu Ulickou.

Ve středu ale obě svou účast zrušily, Alexijevičová se po nedávné hospitalizaci nezúčastní akce ze zdravotních důvodů. Ulická se rozhodla po odchodu z Ruska natrvalo setrvat v Německu, požádala o politický azyl a status žadatele ji neumožňuje vycestovat ze země.

Veletrh letos není na tradičním místě konání v Průmyslovém paláci

Veletrh se po všechny dny otevírá v půl desáté a končí v sedm hodin večer, v neděli ve čtyři odpoledne. V pátek až do deváté večerní potrvají programy ve venkovních sálech. Dnes začne v deset prezentace Ukrajiny a v jedenáct bude slavnostní zahájení veletrhu.

Program veletrhu je na svetknihy.cz, kde je na úvodní stránce fotografie tradičního místa konání, tedy Průmyslového paláce. Letos se ale odehraje jinde. Střed akce, podle pořadatelů novou piazzettu, najdou návštěvníci za branou pod Maroldovým panoramatem, kudy se dostanou do areálu. Expozice nakladatelů budou v montovaných halách a v Křižíkově pavilonu, programové sály budou ve stanech.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Svět knihy

Štítky literatura, Svět knihy, kniha, Holešovice, Praha, veletrh, Výstaviště Praha, Rusko, Palais de l'Industrie, ruská invaze na Ukrajinu, Itálie, Ukrajina, Ljudmila Jevgeněvna Ulická, festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná čtyřdenní veletrh Svět knihy. Probíhá tradičně na pražském Výstavišti v Holešovicích  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.