Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přední čeští street art a graffiti umělci vystavují svá díla v unikátním prostoru Villy Pellé

Od 2. června se na společné výstavě v prostorách Villy Pellé setkají díla předních zástupců domácí street art a graffiti komunity. Zastoupena budou díla Jana Kalába (Point), Jakuba Matušky (Masker) nebo Michala Škapy (Tron). Výstava má název Wall Street a je součástí stejnojmenného výtvarného festivalu, který mapuje grafitti a street art scénu u nás i v zahraničí.

Svá díla vystaví Epos 257, Point, Zeb One nebo Tron

Výstavu ve Ville Pellé připravil historik umění Radek Wohlmuth. „Projekt není důsledně tematizován ani formálně vymezen, podobně jako původní výstava má ambici obsáhnout některé zásadní výrazové a inspirační proudy, ať je to geometrická abstrakce, exprese nebo komiksový realismus a je zaměřen především na silný individuální výraz,” popisuje ve zprávě pro novináře kurátor Radek Wohlmuth.

Mezi vystavujícími autory návštěvníci najdou legendy českého graffiti, ale i mladší výrazné writery. Svá díla vystaví Epos 257, Jan Kaláb (Point), Petr Königsmark (Zeb One), Václav Matoušek (Bill the Hobo), Jakub Matuška (Masker), Matěj Olmer (Bior), Michal Škapa (Tron), Jakub Uksa (Obic) nebo Ondřej Vyhnánek (X-Dog).

(NE)OBYČEJNÍ: Komiks, straight edge a děti. Přečtěte si příběh Toy Box, autorky žižkovského Péráka

Toy Box je ilustrátorka, streetartová umělkyně a autorka komiksů. Jejím domovem je Praha, kde před pár dny dokončila nové dílo. Díky Toy Box ožil na zdech Husitské ulice na Žižkově příběh prvního českého superhrdiny Péráka, který v minulosti...

„Podařilo se nám přenést umění ulice do konzervativních prostor renomované galerie“

„Původním záměrem bylo uspořádat reminiscenci na úspěšný výstavní projekt Městem posedlí. My jsme si jako organizátoři tehdy užívali jakýsi duch rebelství, hraničícího s drzostí, když se nám podařilo přenést umění ulice do konzervativních prostor renomované galerie,“ vysvětlila v tiskové zprávě kontext výstavy ředitelka galerie Villa Pellé Vladana Rýdlová.

„Doba se změnila a street art je dnes již i v našich končinách etablovaným směrem současného výtvarného umění a jeho nejvýraznější představitelé patří mezi respektované umělce, za jejichž tvorbou se chodí právě do galerií a jejichž díla zdobí legální plochy našich měst.”

Silná témata jdou ze mě a nápadů mám spoustu, říká pražský umělec ChemiS

ChemiS je třiatřicetiletý umělec, který v Praze žije od vysoké školy. Říká o sobě říká, že s cílem vyvolat u lidí úsměv i zamyšlení cestuji napříč světem se sprejem v ruce. Přečtěte si rozhovor, ve kterém je řeč o nejsilnějších dílech, ale i o...

Výstava začíná 2. června

Do festivalu Wall Street se zapojilo hned několik výrazných pražských galerijních domů ve spolupráci s GHMP a platformou Umění pro město. Vedle Galerie Villa Pellé nabídnou tematické výstavy i The Chemistry Gallery, Bold Gallery a Karpuchina Gallery.

Výstava Wall Street v Galerii Villa Pellé začíná 2. června a potrvá do 7. srpna. Další informace se zájemci dozví na webu Villy Pellé.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Villa Pellé

Štítky umění, výstava, street art, Praha, graffiti, Michal Škapa, galerie, Wall Street, Radek Wohlmuth, festival, Václav Matoušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přední čeští street art a graffiti umělci vystavují svá díla v unikátním prostoru Villy Pellé  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.