Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Akce k výročí atentátu na Heydricha pokračují i v sobotu. Konají se výstavy i filmová premiéra

V pražské Libni dnes pokračují akce připomínající 80. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Lidé si budou moci prohlédnout vojenskou techniku či poslechnout přednášky o strůjcích atentátu z výsadku Anthropoid Jozefu Gabčíkovi a Janu Kubišovi. V Národním muzeu se dnes veřejnosti otevře výstava připomínající nejdůležitější události roku 1942 a v památníku v Panenských Břežanech budou lidé moci atentát prožít díky virtuální realitě.

Národní muzeum při příležitosti otevírá novou výstavu

Program začal už dopoledne, kdy si lidé v Libni mohli projít vojenské ležení. Hlavní program v Thomayerových sadech a okolí zahájilo ve 13:30 vystoupení skotských dudáků. V navazujících přednáškách se lidé dozví o výcviku československých parašutistů ve Velké Británii nebo o zapojení Sokola do protinacistického odboje. Místa spjatá s atentátem lidem představí badatel a spisovatel Jiří Padevět. Ve 21:15 bude mít premiéru filmový dokument Příběhy vlastenců.

Atentát na Heydricha připomíná také Národní muzeum. V historické budově na Václavském náměstí dnes pro veřejnost otevře výstavu Nikdy se nevzdáme! Ta ukazuje realitu Protektorátu Čechy a Morava a události spojené s 38 dny druhého stanného práva po útoku na Heydricha. „Návštěvník postupuje symbolicky týden po týdnu, je konfrontován s událostmi, veřejným prostorem protektorátu, propagandou i starostmi všedního dne. Postupně si projde významné události jako přípravy na atentát a následnou smrt Reinharda Heydricha, vyhlazení Lidic, boj v kostele sv. Cyrila a Metoděje, vypálení osady Ležáky a ukončení výjimečného stavu. V každém týdnu je pak v centru pozornosti konkrétní osud, který kombinací informace a emoce zpřítomňuje životy jednotlivců i rodin. Jde o osudy obyčejných lidí i elit,“ uvedla v tiskové zprávě za Národní muzeum Šárka Bukvajová. Součástí expozice je okolo stovky autentických předmětů. Návštěvníci uvidí například části výstroje Kubiše a Gabčíka, včetně předmětů zabavených nacisty po boji v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje.

V Panenských Břežanech u Prahy, kde Heydrich před atentátem bydlel, dnes Památník národního útlaku a odboje představí atentát z května 1942 ve virtuální realitě. Projekt s pomocí speciálních brýlí ukáže průběh útoku z pozice nezávislého pozorovatele i jednotlivých aktérů, tedy Kubiše, Gabčíka či svědkyně Marie Navarové. Obraz doprovázejí autentické zvuky jako výstřely, zvonění tramvaje či výkřiky. V muzeu v Panenských Břežanech bude také vystaven originál dopisu, který Kubiš napsal své přítelkyni patnáct dní před provedením atentátu.

Akce probíhají i v dalších částech republiky

Výročí atentátu na Heydricha si dnes připomenou také v Rešicích na Znojemsku, kde se narodili vojáci Adolf Opálka a František Pospíšil. Oba se zapojili do výsadkových odbojových akcí v Protektorátu Čechy a Morava. Akce se zúčastní předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Přelet armádních stíhaček dnes dopoledne doprovodí připomínku atentátu ve Valašských Kloboukách na Znojemsku. Pietní akt bude věnovaný památce místního rodáka Josefa Valčíka z výsadku Silver A, který se na přípravě atentátu podílel.

Výsadkáři Jozef Gabčík a Jan Kubiš zaútočili na Heydrichův vůz 27. května 1942. Atentát na nejmocnějšího muže tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava a jednoho ze spolutvůrců holokaustu je považován za největší čin evropského domácího odboje během druhé světové války.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Národní muzeum

Štítky výročí, Heydrich, atentát, historie, kultura, Praha, výstava, Reinhard Heydrich, Jan Kubiš, Atentát na Heydricha, Jozef Gabčík, Národní muzeum, Panenské Břežany, Libeň, Anthropoid, premiéra, Protektorát Čechy a Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Akce k výročí atentátu na Heydricha pokračují i v sobotu. Konají se výstavy i filmová premiéra  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.