Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praha zve obyvatele na své vinice. Celý víkend probíhají komentované procházky

Poslední květnový víkend patří v Praze vínu. Koná se totiž už čtvrtý ročník projektu Pražské vinice, který návštěvníky zavede na stráně plné révy. Po dvouleté covidové pauze si letos budou moci vybírat hned ze šestnácti míst, a to včetně nové Lysolajské vinice.

„Spolupráce vedla ke zvýšení kvality vín“

Návštěvníci se mohou těšit na komentované prohlídky, povídání samotných vinařů, perličky z historie i dechberoucí výhledy. Areály budou přístupné 28. a 29. května od 10 do 17 hodin, a to zdarma či za symbolické vstupné. V každém z nich bude připravena komentovaná vycházka, na některých dokonce i ochutnávky.

Podle náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě) má akce dokonce pozitivní vliv na stav vinařství v Praze. „Je dobře, že vzniklá spolupráce vedla ke zvýšení kvality vín od pražských vinařů. Mám radost, že podobně jako je na Moravě a v Čechách tradice otevřených sklepů, tak ani Praha nestojí opodál a můžeme nabídnout putování pražskými vinicemi,“ uvedl v tiskové zprávě. Sám nad akcí převzal osobní záštitu spolu s radním pro oblast kultury a volného času Prahy 12 Pavlem Ehrlichem (ODS).

Na návštěvníky čeká šestnáct vinic

V Praze dnes roste réva na zhruba dvaceti hektarech půdy. Patří k nim Svatováclavská vinice v areálu Pražského hradu a hned tři malé vinice v okolí Vyšehradu, ale také Grébovka, vinice svaté Kláry u pražské zoo nebo Zilvarova vinice na území bývalé Popelářky. Projekt nabízí také prohlídku Lysolajské vinice, která je součástí nově otevřeného volnočasového areálu a navazuje na lysolajskou vinařskou tradici. 

„Dále na zájemce čeká jediná pražská biovinice Baba ukrytá v zeleni na skalním ostrohu nedaleko stejnojmenné zříceniny, několik vinic Strahovského kláštera a vinice Svatojánská podél Úvozu pod Petřínem. A pokud by návštěvníci hledali něco více osobního, vidět mohou také drobnou vinici s osobitou atmosférou obklopenou moderní zástavbou i historickou gotickou zdí na svazích Albertova, známou Máchalku u prosecké bobové dráhy nebo výjimečnou Modřanskou vinici, která je v Praze položená nejjižněji,“ doplnil ve zprávě pro novináře tiskový mluvčí magistrátu Vít Hofman. Úplný program a elektronická brožura k akci jsou dostupné na webových stránkách www.prazskevinice.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Prague City Tourism

Štítky kultura, vinice, procházky, Praha, víno, vinařství, Adam Scheinherr, Vít Hofman, ODS, ZOO Praha, Česko, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha zve obyvatele na své vinice. Celý víkend probíhají komentované procházky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.