Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Letní Letná přivítá evropskou špičku nového cirkusu

Pro letošní ročník festivalu nového cirkusu Letní Letná si organizátoři připravili hned několik lákadel. Tím prvním je bezpochyby legendární Johann Le Guillerm. Jeho a další evropské soubory budou moci diváci vidět jako každý rok v Letenských sadech v srpnu, konkrétně od 11. do 31. srpna.

Do Letenských sadů se sjedou akrobaté z celé Evropy

Letní Letná už 19 let láká nejen na moderní cirkusové umění, ale i na bohatý doprovodný program. Na Letné se tak v druhé polovině srpna objeví výtvarné a cirkusové dílny, workshopy pro děti i dospělé, koncerty a akce pod otevřeným nebem. To vše z velké části zdarma. Tradičně nebude chybět široký výběr občerstvení a stánků s drinky. Letná se tak na tři týdny promění v místo setkávání rodin, přátel a hlavně zájemců o nový cirkus.

Po covidových letech, kdy bylo cestování problematické i pro umělecké soubory se ředitel festivalu Jiří Turek rozhodl letošní ročník nepodcenit. „Abychom na nadcházející Letní Letné divákům nabídli co nejpestřejší a nejkvalitnější program, procestoval jsem při vyhlížení zahraničních hvězd část Evropy. Po dvou letech, kdy novocirkusové zájezdy ovlivňovala pandemie, se nám podařilo domluvit různorodý výběr ze špičky evropské scény. V rozmanitosti je síla, a tak bude na návštěvníky letos v Letenských sadech čekat pestrá novocirkusová zábava,” uvedl Jiří Turek v tiskové zprávě.

Program festivalu zatím není zdaleka kompletní, hlavní hvězdy už ale organizátoři představit mohou

Švédské uskupení Cirkus Cirkör přijede s nově zpracovaným představením Knitting Peace, které mohlo české publikum vidět v rámci festivalu na Letné již před devíti lety. Nová verze je speciálně připravená právě pro Letní Letnou a organizátoři očekávají, že o ni bude mezi diváky veliký zájem.

Dalším tahákem je soubor Compañía de Circo "eia", který si z jižní Evropy přiveze představení Nuye, ve kterém je hlavní dějovou linkou dynamika vztahů a hledání své poloviny. „Zaměřujeme na své nitro a hledáme duši, protože jsme si uvědomili, že kontakt s tím druhým je cennější, než kdy předtím. Osou našeho cirkusového a choreografického návrhu je neustálé hledání pocitu úplnosti,“ uvádí zástupci ansámblu.

Z Francie přijede cirkusový Alchymista

Johann Le Guillerm pochází, stejně jako celý žánr nový cirkus, z Francie. Přezdívku Alchymista si vysloužil svým hravým pojetím formy. Podle organizátorů Le Guillerm věří, že kolik je na světě míst a úhlů pohledu, tolik je i forem nového cirkusu.

„Pochází z prostředí tradičního cirkusu a nikdy nepřestal experimentovat a posouvat lidské i umělecké hranice,“ říká o francouzské hvězdě ředitel festivalu.

Francouzský umělec přiveze do Prahy zbrusu nové představení Terces, čteno pozpátku secret – tajemství. A tajemstvím je představení i pro organizátory. Slavný umělec totiž vždy svá představení upravuje, aby se nikdy neopakovala.

Festival nabídne další možnost, jak podpořit nový cirkus

V letošním roce zakládají organizátoři Klub Patronů, který bude sdružovat diváky a podporovatele festivalu. Ti budou moci využívat výhod a zážitků na základě výše finančního daru pro festival.

„Bez štědrosti a přízně veřejných institucí, partnerů a podporovatelů z řad návštěvníků by nemohl být festival takový, jaký ho znáte. Každý dar je pro nás pomocí, ale i obrovskou motivací pro udržování kvality, rozvoj festivalu a posouvání hranic celého žánru,“ vzkazuje případným přispěvatelům Ivana Pěkná, manažerka festivalu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Letní Letná

Štítky kultura, cirkus, Letní Letná, Praha, festival, nový cirkus, představení, sad, Letná, Evropa, Jiří Turek, Francie, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní Letná přivítá evropskou špičku nového cirkusu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.