Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Světové hodiny se na Florenc vrátí na konci léta. Původní plastiku nahradí replika

Před necelými dvěma lety zmizela z pražského Florence ocelová plastika, která nesla hodiny a tabuli se světovými časy. Odinstalovala ji společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) kvůli korozi konstrukce. Plastika by se na místo měla vrátit na konci léta i s technickým vylepšením.

Dílo nahradí replika

Plastika měřila dvanáct metrů a vážila pět tun. Tato dominanta veřejného prostoru byla ale těžce zasažena korozí, poškodila ji dešťová voda. Světové hodiny navíc dlouhodobě nefungovaly.

„Po provedení sondy jsme zjistili, že je plastika v nevyhovujícím až havarijním stavu. V létě 2020 ji tak Technologie hlavního města Prahy jakožto správce pražských veřejných a věžních hodin sejmula a začala se zabývat otázkou, zda ji nechá opravit, nebo vyrobí novou,“ popsal situaci v tiskové zprávě pražský radní Jan Chabr (TOP 09).

Vandal nasprejoval na kostel v Praze písmeno Z. Idi na ch*j, vzkázal kněz, písmeno smyl a podal trestní oznámení

Začátkem tohoto týdne se na dveřích kostela svatého Vavřince na pražském Petříně objevilo písmeno Z, které je používáno jako symbol podpory ruské válečné agrese na ukrajinském území, kterou rozpoutal Vladimir Putin. Na svém twitterovém účtu o tom...

 „Jako nejefektivnější řešení se ukázalo vyhotovení repliky s tím, že u kulových pozlacených hodin a tabule se světovými časy bude provedena obnova,“ doplnil. Na obnově se podle něj podílejí stejní lidé, kteří stáli u samotného vzniku hodin v 80. letech minulého století. Do oprav se zapojila i Galerie hl. m. Prahy, pod jejíž ochranu plastika patří.

Hodiny bude možné seřídit na dálku

Replika nebude na první pohled rozlišitelná od původního díla, jiný bude vnitřek. Hodiny bude totiž nově možné seřizovat a kontrolovat na dálku. Plastika se tak stane dalším chytrým zařízením v metropoli.

„Replika bude mít uvnitř nové elektro zapojení a rozvaděč vybavený s ohledem na plnění aktuálních standardů Technologií hlavního města Prahy. To nám umožní vzdálený dohled nad oběma hodinami. Přímo z našeho dispečinku v holešovické centrále tak uvidíme, jestli se nevyskytla nějaká porucha, což nám umožní její pohotovější opravu. Zároveň budeme schopni na dálku pružně reagovat na změnu času a hodiny seřizovat,“ upřesnil ve zprávě pro novináře Tomáš Jílek za společnost THMP.

Okolí stanice metra Vltavská zdobí nová výstava

Na kaskádách u stanice metra Vltavská je umístěna nová umělecká instalace s názvem Noční můra je přetvořena v sen. V Holešovicích si ji můžete prohlédnout až do 10. června.

Návrat je plánován na konec léta

Prostranství kolem plastiky má být také nově vyspádováno, aby už koroze kvůli zatékající vodě nehrozila. „Při deinstalaci plastiky v létě 2020 jsme současně demontovali dlažbu na náměstíčku. S Technickou správou komunikací jsme se dohodli, že až ji budeme pokládat zpět, změníme její spád, aby se případná voda u plastiky už dále neshromažďovala,“ upřesnil Jílek. K prodloužení životnosti díla by měl přispět také tzv. antigraffiti nátěr a bezpečnostní sklo na tabuli ukazující světové časy.

V současné době se připravuje vypsání veřejné zakázky na dodávku a montáž nové ocelové konstrukce. Plastika by se měla na místo vrátit na konci letošního léta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Miloslav Rejha, Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Štítky hodiny, plastika, umění, veřejný prostor, Praha, léto, Technologie hlavního města Prahy, koroze, Florenc, Tomáš Jílek, Jan Chabr, TOP 09, Technická správa komunikací hl. m. Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světové hodiny se na Florenc vrátí na konci léta. Původní plastiku nahradí replika  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.