Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Holčička pod vlajkou upozorňuje v Nuslích na válku na Ukrajině

V pražských Nuslích vznikla nástěnná malba s motivem holčičky schovávající se pod ukrajinskou vlajkou. Podepsána je streetartovým umělcem, který tvoří pod jménem ChemiS nejen v Česku, ale i ve světě. Malba vznikla během několika dní a pracovalo na ní několik lidí. Jeden z nich uvedl, že jde o vyjádření postoje proti válce na Ukrajině. Malba podle něj vznikla legálně po dohodě s majitelem domu.

Nepřestávejte pomáhat, vyzval autor

Holčička se smutným pohledem na ní sedí se skrčenými koleny a pod vlajkou, kterou drží nad hlavou, skrývá slavné pohádkové postavičky. Reprezentují západoevropskou a americkou kulturu, protože kolem dívky posedávají Myšák Mickey, český Krtek, severský Mumínek, francouzský Obelix, polští Bolek a Lolek, pes Bitzer z britské pohádky Ovečka Shaun a německá včelka Mája.

„Ukrajina nyní bojuje, aby ochránila jejich budoucnost a svobodu, stejně tak jako tu naši. Jako otec dvou dětí si nedokážu představit tu bezmocnost, bolest a strach, kterou obyčejní lidé prožívají. Všichni jsme viděli záběry těl, zničených měst a plné tělocvičny žen s dětmi a jejich prarodiči,“ uvedl na Facebooku k malbě její autor ChemiS. „Prosím nepřestávejte pomáhat a ukazovat na jakých hodnotách naši společnosti záleží,“ dodal.

S kreslením začal na hodinách chemie

Pod značkou ChemiS tvoří Dmitrij Proškin, který své obrazy maloval po zdech nejen v Česku, ale i v mnoha dalších zemích. V tuzemsku mohl kolemjdoucí upoutat jeho portrét Václava Havla na pražském Těšnově, který vznikl po prezidentově smrti v roce 2011. V roce 2018 při stém výročí Československa namaloval plačícího Tomáše Garrigua Masaryka. Jeho díla se tak často dotýkají životního prostředí, lidskoprávní tematiky nebo sociálních problémů a autor je tvoří i na zakázku. Mezi klienty se řadí společnosti jako například Škoda Auto, České dráhy nebo Veolia.

Silná témata jdou ze mě a nápadů mám spoustu, říká pražský umělec ChemiS

ChemiS je třiatřicetiletý umělec, který v Praze žije od vysoké školy. Říká o sobě říká, že s cílem vyvolat u lidí úsměv i zamyšlení cestuji napříč světem se sprejem v ruce. Přečtěte si rozhovor, ve kterém je řeč o nejsilnějších dílech, ale i o...

Ke graffiti prý rodáka z kazachstánského Oralu v 16 letech přivedlo kreslení při hodině chemie – odtud má pseudonym Chemis. Většinu života ale strávil v Česku, kde už v mládí získal občanství.

Na Žižkově je pošlapaný Putin

Vedle mnoha benefičních akcí, k nimž patří koncerty, divadelní představení nebo i aukce uměleckých děl na podporu Ukrajiny, se objevují i výtvarné projevy ve veřejném prostoru. Jejich prvotním záměrem není shromáždit peníze, ale hlavně vyjádřit pocit autora, případně přimět potenciálního diváka k zamyšlení.

Na Žižkově poblíž tamní Střední uměleckoprůmyslové školy před několika dny vznikl na chodníku černě nasprejovaný portrét ruského prezidenta Vladimira Putina. Přes něj jsou stopy bot ve žluté a modré barvě, tedy v barvách ukrajinské vlajky. Každý další kolemjdoucí může na Putinovu tvář šlápnout.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto FB ChemiS

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, výtvarné, boje, graffiti, Praha, FOTO, ruská invaze na Ukrajinu, Nusle, Česko, Vladimir Vladimirovič Putin, Mickey Mouse, nástěnná malba, Václav Havel, Tomáš Garrigue Masaryk, Obelix, Krteček, Bolek a Lolek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Funebrák Karl

A co kdyby raději vytvořil kresbu jak tam sedí naše děti pod Českou vlajkou a řeší chudobu tady v ČR. Myslím že s Ukrajinou a jejich přístupem k životu nemáme nic společného, nejdříve je potřeba se postarat o naše děti ani se nedokáži představit že má dcera bude chodit do školy s nějakým nastávajícím Banderou.

Čtvrtek, 18. srpna 2022, 14:26Odpovědět

Holčička pod vlajkou upozorňuje v Nuslích na válku na Ukrajině  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.