Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vyrazte do pražské galerie SmetanaQ Gallery. Kolektivní výstava SPOJE ukazuje nejrůznější spojení v umění

Téma spojů a spojení dominuje výstavě, která je od pátku přístupná v galerii SmetanaQ Gallery na Smetanově nábřeží. Spojuje mimo jiné sedm autorů a tři kurátory. Ukazuje práce Jiřího Černického, Čestmíra Kafky, Karla Nepraše nebo Krištofa Kintery a potrvá do 10. dubna.

Umění přináší nejrůznější typy spojů

Tvůrci vycházejí z myšlenky, že umění přináší nejrůznější typy spojů, ať už technických nebo myšlenkových. Prolínají se v něm různé časy a světy, někdy zdánlivě nespojitelné. Prvotním podnětem pro vznik výstavy Spoje byla tvorba Jiřího Černického a Krištofa Kintery, kteří se zabývají tématem spojení a kombinují nadsázku s užitím současných technických prostředků.

Kurátoři Irena Velková, Jiří Machalický a Petr Novotný se ohlížejí až do 70. a 80. let minulého století, kdy malíř a experimentální umělec Čestmír Kafka vytvořil cyklus koláží, v nichž spojoval nalezené kusy papírů, které spolu původně nesouvisely. Nahodilé nalezené prvky ale nakonec vypovídají o charakteru všední skutečnosti.

Výstava Vltava ukazuje proměny historické krajiny. Změny si návštěvníci prohlédnou i díky virtuální realitě

Pohled na Vltavu a okolní krajinu před vznikem vltavské kaskády nabízí nová výstava na Fakultě stavební ČVUT v Praze. Lidé si zhruba čtyřsetkilometrový úsek řeky projdou pomocí modelů, map, fotografií a některé části i ve virtuální realitě. Autoři...

Ironie, komunikace a nejrůznější kombinace

Sochař, kreslíř a grafik Karel Nepraš zase objevil ve svých objektech až výrazové možnosti instalačních materiálů. S osobitým smyslem pro absurditu, ironii a černý humor využíval ke své tvorbě třeba zdánlivě banální předměty běžné každodenní potřeby.

Malíř a experimentální umělec Bedřich Dlouhý vytvořil v 90. letech minulého století monumentální imaginární autoportrét, v němž dosáhl až dadaistického spojení nejrůznějších prvků. Kombinuje rozličné způsoby výtvarného sdělení.

Sochařka a multimediální výtvarnice Adéla Matasová zakládá řadu svých instalací a objektů na komunikaci s okolním prostorem. Pomocí zrcadlení, fotobuněk či dalších zařízení nechává svá díla reagovat na přítomnost diváka. Ryze technické principy propojuje s bytostně estetickým vyjádřením.

Malíř a básník Petr Veselý nechává prostoupit vnější prostor s vnitřním, prvky každodenního života s uměleckým projevem. Zabývá se i spojením různých nalezených prvků, čímž nepřímo navazuje na způsob tvorby Čestmíra Kafky, i když vychází z odlišného prostředí.

„V umění vznikají nejrůznější typy spojů. Objevují se tak nové souvislosti, které by nás nejprve nenapadly a kterými umělci obohacují naše vnímání skutečnosti. Spoje mohou být přirozené, nebo také nečekané či dokonce absurdní. V tvorbě často dochází k prostupování rozmanitých tvůrčích oblastí – výtvarného projevu se zvukem, poezie s koláží, přírodních věd nebo technických experimentů s vizuálním vyjádřením,“ řekl kurátor výstavy Jiří Machalický.

Kunsthalle Praha v únoru otevře dveře veřejnosti. Nové umělecké centrum nabídne výstavy i kavárnu s terasou

Nový prostor pro umění s názvem Kunsthalle Praha zve zájemce na slavnostní otevření pro veřejnost, které se uskuteční 22. února 2022. Svůj oficiální příchod na scénu zahájí s výstavami Kinetismus: 100 let elektřiny v umění a Zengerova...

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky výstava, SmetanaQ, galerie, umělci, umění, Praha, Čestmír Kafka, Krištof Kintera, Karel Nepraš, Jiří Černický, Jiří Machalický, Petr Novotný, Petr Veselý, Adéla Matasová, Bedřich Dlouhý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyrazte do pražské galerie SmetanaQ Gallery. Kolektivní výstava SPOJE ukazuje nejrůznější spojení v umění  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.