Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

The Flow Building: Proč budova vzbuzuje spíše negativní emoce? Chybí mi zde wow efekt, říká architekt

Do výběru soutěže Stavba roku 2021 se dostala také stavba The Flow Buiding Praha, kterou architekti ze studia Chapman Taylor společně s Metrostavem a českými zástupci postavili na Václavském náměstí. Podle kritiků se tato ekologická budova na nejznámější pražské náměstí nehodí a nesplnila očekávání.

Budova The Flow Building vznikla na lukrativním pozemku

Za poměrně krátkou dobu na Václavském náměstí vznikla budova The Flow Building, která nahradila dům U Turků. Architekti, milovníci architektury i mnozí běžní obyvatelé a návštěvníci Prahy s napětím čekali, jaké nároží na frekventovaném pražském náměstí vznikne. Novostavba, která měla za úkol splňovat designové a funkční požadavky 21. století, podle odborníků přinesla spíše zklamání a lukrativní místo nebylo využito tak, jak bylo očekáváno.

Architekti Jan Pokorný, Jon Hale a Jiří Kos, kterým dopomáhali spoluautoři Kateřina Holková, Jan Klepal a Květa Kavanová, kladli při návrhu budovy důraz na začlenění stavby do urbanisticko-architektonické struktury Václavského náměstí a ekologii. Při vytváření se soustředili na to, aby provoz The Flow Building byl co nejvíce nezatěžující a významně se tak snížily emise CO2. To vše zajistila například výkonná fasáda s trojitým zasklením společně s energeticky účinným osvětlením, parametricky řízeným slunečním stíněním, zelenou stěnou v hlavní vstupní hale, ptačí budkou či hmyzím hotelem na střeše budovy.

Ruzyni čeká výstavba nové LDN. Budova za zhruba 290 milionů bude moderní i úsporná

Šestá městská část chystá stavbu nové léčebny dlouhodobě nemocných (LDN). V Ruzyni bude realizován výherní návrh od ateliérů Lennox architekti a Rangherka 5. Nová léčebna má být moderní a zároveň úsporná.

Ohleduplná stavba s Primarkem

The Flow Building nabízí obrovské kancelářské a obchodní prostory. Tvůrci společně s vlastníkem stavby se mohou pochlubit tím, že jde o první budovu v České republice, která podle aktuálního schématu Breeam dosáhla nejvyššího stupně hodnocení udržitelnosti v rámci budov. The Flow Building je tak brána jako enviromentálně ohleduplná stavba.

Budova je postavena ze železobetonového monolitického skeletonu. Dvojitá fasáda redukuje tepelné zisky slunečního záření a hluk. Vstupní hala, k níž náleží výtahové lobby, je laděná do tónů dřeva a přírodního kamene a je zdobena zelení. Hlavní část domu tvoří plocha pro kanceláře a obchody. Velkou část prostorů si pronajal diskontní módní řetězec s oblečením i doplňky Primark. Tato skutečnost v Česku rozpoutala přímo divokou debatu. Zatímco část lidí se těšila na levné zboží, druhou část přítomnost Primarku v době, kdy se na každém rohu řeší ekologická krize, nepotěšila.

Nevraživost kvůli návrhu čtvrti na území Nákladového nádraží Žižkov. Tvůrci prý nehledí na potřeby obyvatel

Zástupci petice s 3600 podpisy dnes na jednání pražského zastupitelstvu odmítli návrh změny územního plánu, kterou město připravuje. Ta má umožnit výstavbu nové čtvrti na území Nákladového nádraží Žižkov. Návrh podle nich nezahrnuje dostatek...

Absence myšlenky, která by odůvodnila existenci budovy na této adrese

Architekt Tran Anh Tuan je toho názoru, že The Flow building, která se nachází na rohu mezi Václavským náměstím a Opletalovou ulicí, již před realizací vzbudila velké emoce. Podle Trana je stavba nyní známá především kvůli velkým frontám a masám lidí, kteří sem míří za nákupy do Primarku, což budově k oblíbenosti také spíše nepřispělo.

„Architekti ze studia Chapman Taylor tvrdí, že se inspirovali českou architekturou a nejbližším okolím stavby na Václavském náměstí. Upřímně, nejsem si úplně jistý, jestli je to z celkového výrazu stavby tak poznat. Stavba na mě působí kýčovitě, chybí mi zde wow efekt, či myšlenka, kterou by odůvodnila svoji existenci na tak lukrativní adrese. Pro porovnání, na Národní vyrostl palác DRN od Stanislava Fialy a koncept využití materiálu z původní barokní stavby se v něm propisuje od celkové hmoty až po úplné detaily. Oproti tomu The Flow building působí jako obyčejný železobetonový skelet s drahou fasádou,“ řekl pro Pražskou Drbnu Tran.

Tran tvrdí, že při studiu dispozic se člověk nemůže ubránit dojmu, že byla stavba navržena tak, aby splňovala požární a hygienické předpisy, tedy minimální množství vertikálních komunikací a hygienického zázemí. „Zbytek je ponechán potřebám nájemce, což je v dnešní době běžná praxe a není na tom nic špatného. V zásadě se tedy dá říct, že je tento kancelářský dům průměrný, což je ale bohužel na Václavské náměstí málo,” uzavírá architekt. 

Pražská Drbna se snažila kontaktovat architekta Jana Pokorného, aby se ke kritice a stavbě jako takové vyjádřil. Do publikace článku však architekt na dotazy redakce nereagoval. Jeho vyjádření bude případně dodáno.

Praha 5 opraví Chaplinovo náměstí na Barrandově za 35 milionů

Úpravy Chaplinova náměstí na pražském Barrandově provede pro radnici Prahy 5 za asi 35,9 milionu korun bez DPH firma Gardenline. Radní městské části tento týden rozhodli o výběru dodavatele pro roky připravovaný projekt. Podle místostarosty Prahy...

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stavba roku - Chapman Taylor

Štítky stavba, budova, architektura, design, město, Praha, Praha 1, architekt, Václavské náměstí, studium, Metrostav, dům, Stavba roku, Jiří Kos, Česko, Anh Tuấn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

The Flow Building: Proč budova vzbuzuje spíše negativní emoce? Chybí mi zde wow efekt, říká architekt  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.