Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kunsthalle Praha v únoru otevře dveře veřejnosti. Nové umělecké centrum nabídne výstavy i kavárnu s terasou

Nový prostor pro umění s názvem Kunsthalle Praha zve zájemce na slavnostní otevření pro veřejnost, které se uskuteční 22. února 2022. Svůj oficiální příchod na scénu zahájí s výstavami Kinetismus: 100 let elektřiny v umění a Zengerova transformační stanice: Elektřina v architektuře, elektřina ve městě.

Nové galerijní prostředí na Malé Straně

Novinka v uměleckém prostředí Kunsthalle Praha, která nahradila bývalé Zengerovy transformační stanice, je nestátní a neziskovou platformou k propojování české a zahraniční umělecké scény. Založila ji nadace The Pudil Family Foundation manželů Petra a Pavlíny Pudil. Zajímavý projekt, v rámci kterého Jiří David před oficiálním startem pro veřejnost představil v prosinci výstavu s názvem Modré srdce nad Kunsthalle Praha, momentálně vytváří moderní galerijní prostředí. Zaměřuje se krátkodobé umělecké výstavy, inovativní vzdělávací programy a kulturní akce. Hlavním cílem je však podle zaměstnanců a tvůrců přispět k hlubšímu porozumění českého a mezinárodního umění 20. a 21. století.

Kunsthalle Praha se může pochlubit plochou 5 687 metrů čtverečních. Ta nabídne hned tři galerijní prostory, obchod s designovými produkty, bistro a kavárnu, ke které náleží terasa s výhledem na Petřín a Pražský hrad. Návštěvníci polyfunkčního prostoru si mohou vybrat ze šesti variant členství. Zájemcům o zajímavé výhody například umožní navštívit obě zahajovací výstavy s několikadenním předstihem během speciálních únorových akcí. Výstavy Kinetismus: 100 let elektřiny v umění a Zengerova transformační stanice: Elektřina v architektuře započnou ve stejný den. Zatímco první výstava bude ukončena až koncem června, druhá potrvá pouze do května.

Výstavu Falza? Falza! doplní obraz Emauzští učedníci. Návštěvníci galerie mohou padělky zkusit odhalit

Výstava Falza? Falza!, která ve Šternberském paláci na pražských Hradčanech ukazuje české i zahraniční falzifikáty významných uměleckých děl, bude doplněná o další artefakty. Jedním z nich je nejznámější falzum v dějinách malířství, Emauzští...

Kinetické umění bylo pro pořadatele velkou výzvou

„Po více než šesti náročných, ale úžasných letech plných plánování, rekonstrukce a vytváření programu jsme nadšeni, že konečně můžeme otevřít dveře Kunsthalle Praha veřejnosti. Zahájit s tak ambiciózní mezinárodní výstavou, jakou je Kinetismus, by nikdy nebylo možné bez našeho týmů a celé řady spolupracovníků, od kurátorů, umělců, institucí až po vypůjčitele uměleckých děl. Důvěřovali nám a našemu potenciálu ještě v době, kdy jsme byli teprve na začátku – kdy jsme měli jen chátrající dům, v rukou pár architektonických výkresů a v očích jiskru. Jsem jim za to nesmírně vděčná,“ svěřila se Ivana Goossen, ředitelka Kunsthalle Praha.

Návštěvníci se v rámci zahajovacích výstav se dozví více o životě i práci vizionáře kinetického umění Zdeňka Pešánka, mohou se těšit na velkoplošné projekce a prohlédnout si zajímavé tematické relikvie a další umělecká díla od umělců z celého světa.

„Skrze obě zahajovací výstavy představujeme filozofii a přístupy, jimiž se budeme řídit i v rámci budoucího programu Kunsthalle Praha. Odhalujeme identitu nového prostoru pro umění – prostoru, kde se vědomosti setkávají s kreativitou, minulost s přítomností i budoucností a lokální s mezinárodním,“ sdělila Christelle Havranek, hlavní kurátorka Kunsthalle Praha, jež výstavu Kinetismus koncipovala a připravovala ve spolupráci s kurátorem, teoretikem a umělcem Peterem Weibelem, ředitelem ZKM – Centra pro umění a média v německém Karlsruhe i s kurátorkou a vědeckou pracovnicí Lívií Nolasco-Rózsás. Celá realizace byla možná díky výpůjčkám od více než šedesáti soukromých osob a významných institucí.

Plány metra, které připomínají verneovky. Na Andělu je nová výstava

Vestibul metra ve stanici Anděl – Na Knížecí je už zase v provozu. Při příležitosti jeho otevření připravilo město pro zájemce novou výstavu. Nese název Minulá budoucnost a jejím hlavním tématem je pražské metro.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook muzea Kunsthalle Praha

Štítky muzeum, galerie, výstava, otevření, Kunsthalle Praha, kultura, Praha, umění, elektřina, kavárna, terasa, architektura, Jiří David, Peter Weibel, Zdeněk Pešánek, Malá Strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kunsthalle Praha v únoru otevře dveře veřejnosti. Nové umělecké centrum nabídne výstavy i kavárnu s terasou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.