Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Podívejte se na první snímky Menzela, Třeštíkové či Kachyni. FAMU zveřejnila filmy svých žáků

Pražská FAMU na vlastní VOD platformě (systém videa na vyžádání) nazvané FAMU Films u příležitosti 75. výročí od založení školy zpřístupnila veřejnosti filmy svých absolventů a studentů od počátku vzniku po současnost. Na jednom místě je možné zhlédnout studentské či absolventské snímky tvůrců jako jsou Věra Chytilová, Jan Švankmajer, Jan Němec, Jan Svěrák, Jan Hřebejk, Helena Třeštíková nebo Jan Prušinovský. Tuto novinku představila veřejnosti děkanka FAMU Andrea Slováková.

Zajímavé studentské snímky konečně uvidí více diváků

FAMU Films nabízí i nejaktuálnější filmy, mezi nimi studentským Oscarem oceněnou Dceru nebo krátké snímky Rudé boty či Příběh hrůzostrašné Eliz. Tyto dva snímky jsou nyní nominované na Ceny filmové kritiky a na Českého lva.

Studentské filmy z FAMU, v zahraničí často oceňované, se k divákům mnohdy dostávají obtížně. FAMU Films nabízí možnost prezentace filmařů a jejich tvorby směrem k veřejnosti, pedagogům či uchazečům o studium. Postupně budeme přidávat snímky veškerých studentů a profilovat se jako další distribuční kanál, uvedla Alexandra Hroncová, vedoucí distribučního oddělení FAMU a autorka koncepce filmového portálu, na jehož vzniku se podíleli také studenti z několika kateder.

O Českého lva za rok 2021 se utká 25 titulů. Nejvíce nominací má Zátopek a Okupace

Nejvíce nominací na Českého lva za rok 2021, shodně 13, získal debut režiséra Michala Nohejla Okupace a životopisné drama Zátopek režiséra, spoluproducenta a spoluautora scénáře Davida Ondříčka. Výsledek prvního kola hlasování svých členů dnes...

Rané snímky Chytilové, Kachyni či Menzela

FAMU Films představuje studentské práce od hraných filmů přes dokumenty a animaci po experimentální filmy i videa shrnující principy studia. V nich vystupují například Petr Jarchovský, pedagog katedry scenáristiky a dramaturgie či vedoucí katedry režie Bohdan Sláma. V současné době portál nabízí více než 200 filmů, mezi nimi nechybí například snímky členů divadla Sklep, rané snímky Věry Chytilové či Drahomíry Vihanové, Karla Vachka, Karla Kachyni, Filipa Renče, Juraje Jakubiska, Jiřího Menzela, Dušana Kleina či Vojtěcha Jasného. Na platformě jsou k vidění také snímky zahraničních absolventů, kterým je například slovinský režisér Olmo Omerzu.

Předplatné vyjde na desítky korun

Některé z filmů, jako například studentské snímky Heleny Třeštíkové, mohou zájemci vidět poprvé. V nabídce budou i snímky Ještě nespíš? Davida Paynea a Postup práce Luna Sevnika aktuálně nominované v rámci Českého lva na Cenu Magnesia za nejlepší studentský film. V tomto roce FAMU Films nabídne také tematické filmové kolekce, a to například k výročím jednotlivých osobností. Portál momentálně operuje s českým obsahem a s možností zapnutí anglických titulků, v budoucnu však spustí i anglickou verzi. Předplatné činí 80 korun za měsíc, poplatek zahrnuje náklady na digitalizaci a licence k uveřejněným dílům a další náklady spojené s autorskými právy.

Zářná minulost i součanost FAMU

Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění v Praze (FAMU) byla založena 28. listopadu 1946, vedle DAMU a HAMU je jednou ze tří fakult Akademie múzických umění. Aktuálně na FAMU studuje 435 českých a 94 zahraničních studentek a studentů. Za 75 let existence chodbami prošly tisíce studujících z více než 70 zemí světa. FAMU má v současné době 12 kateder. Od počátku je otevřená i zájemcům ze zahraničí, vystudovali ji například režiséři Agniezska Holland nebo Emir Kusturica. Tři čeští absolventi Miloš Forman, Jiří Menzel a Jan Svěrák získali Oscara.

Netflix i HBO GO cílí na mladé seriály o teenagerech, pro starší publikum chystají kriminálky

Seriály o mladých, krásných a bohatých už nejsou dávno jen výsadou produkce USA, dvě novinky Netflixu o zlaté mládeži pocházejí z Mexika a z Německa. Příznivci detektivek se můžou přesunout do Velké Británie, kde na ně čekají neobjasněné případy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky školy, film, internet, vysoká škola, FAMU, diváci, Praha, Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění, Helena Třeštíková, Jiří Menzel, Karel Kachyňa, Věra Chytilová, Jan Svěrák, Jan Švankmajer, Jan Němec, Jan Hřebejk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podívejte se na první snímky Menzela, Třeštíkové či Kachyni. FAMU zveřejnila filmy svých žáků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.