Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Praze odstartuje festival Věčná naděje. Milovníky hudby čeká pořádná dávka koncertů

Festival Věčná naděje, který připomíná především díla skladatelů tvořících v koncentračních táborech, zahájí 15. února akordeonista Ladislav Horák. V sále Pražské konzervatoře ho doprovodí Komorní orchestr Pražské konzervatoře, který vedl dirigent Čuhei Iwasaki. Zazní dílo Pavla Haase Studie pro smyčce napsané v Terezíně rok před autorovou smrtí v konfrontaci s nejznámějším dílem Astora Piazzolly Čtvero ročních období v Buenos Aires.

Koncerty, besedy a další akce

Letošní pátý ročník festivalu si klade za cíl implementaci významných takzvaných terezínských autorů do každodenního hudebně kulturního života. Hned v úvodu tak připomeneme nejen výročí úmrtí krále argentinského tanga, Astora Piazzolly, ale také tango coby žánr, který se v koncentračních táborech často hrál a skládal,“ uvedl před začátkem festivalu dramaturg festivalu Petr Nouzovský.

Program festivalu konaného do 3. dubna zahrnuje nejen koncerty ve výjimečných prostorech, ale také přednášky, besedy a literární čtení.

Co dělat o víkendu? Vyrazte na zabíjačku, večírek, zahradnickou akci či do autokina

Třetí lednový víkend je za dveřmi. Nevíte, co podniknout se svými drahými polovičkami či dětmi a kamarády? Jak nejlépe využít dva volné dny, které pomalu všichni pracovníci nedočkavě vyhlížejí? Přečtěte si tipy Pražské Drbny a inspirujte se.

Milovníky hudby čeká hned několik zajímavých představení

Ve Španělské synagoze se 21. února uskuteční koncert Talichova kvarteta, na němž zazní Smyčcový kvartet č. 3 Viktora Ullmanna v paralele s dílem Franze Schuberta Smyčcový kvartet Smrt a dívka. Recitál houslisty Josefa Špačka a klavíristy Miroslava Sekery nabídne festival 3. března v prostorách Kláštera sv. Anežky České. Ukolébavka pro housle a klavír Gideona Kleina na něm zazní ve společnosti děl rakousko-amerického autora Ericha Wolfganga Korngolda, ruského hudebního skladatele Igora Stravinského a Leoše Janáčka.

Festival zakončí 3. dubna v kostele U Salvátora program Hudba pro Prahu Karla Husy provedený Hudbou Hradní stráže a Policie České republiky pod vedením šéfdirigenta Václava Blahunka. Další program na rok 2022 oznámí festival Věčná naděje v nejbližších týdnech. Více informací se nachází na webových stránkách festivalu.

Kam v lednu za kulturou i zábavou? Workshop pro děti, ples ve středověkém stylu či divadelní komedie

Praha jako hlavní město České republiky nabízí mnoho kulturních akcí a zajímavých zážitků. Lidé, kteří nechtějí svůj volný čas trávit doma u televize, mohou v lednu zavítat na nejrůznější divadelní představení, koncerty či plesy. Podívejte se na...

Minulý ročník byl ve znamení smutného výročí

Loňský program zahájil festival dvojicí jarních on-line koncertů - kvartetem Pro konec času v provedení houslisty Jana Vodičky, klarinetisty Irvina Venyše, klavíristy Martina Kasíka a violoncellisty Jiřího Bárty a záznamem koncertu ze Španělské synagogy s jazzovými hudebníky Davidem Dorůžkou, Robertem Fischmannem a Martinem Novákem. Vydáním audioknihy Erika Poláka Tři kapitoly a koncertem Bente Kahan se pak festival připojil k připomínce 80. výročí počátku deportací Židů z českých zemí a vzniku ghetta v Terezíně.

Nezapomenutelná pražská veselka. Moderní, romantická i zcela netypická svatební místa v Praze

Ne všechna území mají obyvatele, kteří by byli pyšní na to, v jakém městě žijí. To se však s největší pravděpodobností nedá tvrdit o Pražanech. Mnozí z nich jsou totiž pyšní na to, že právě v tomto městě mohou bydlet. Proto se často stává, že lidé...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Věčná naděje

Štítky hudba, koncentrační tábory, festival, Věčná naděje, Praha, koncert, Ástor Piazzolla, Pavel Haas, Ladislav Horák, koncentrační tábor Terezín, Pražská konzervatoř, Studie, Buenos Aires, koncentrační tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze odstartuje festival Věčná naděje. Milovníky hudby čeká pořádná dávka koncertů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.