Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Národní divadlo uvádí novou inscenaci klasické pohádky. Krásku a Zvíře oživí akrobatičtí tanečníci

Národní divadlo dnes uvede dlouho očekávanou inscenaci pohádky Kráska a zvíře. Divadelní hra podle Františka Hrubína měla mít premiéru už v prosinci minulého roku, ale kvůli pandemii covidu-19 musela být přeložena až na leden. Pohádka se v novém provedení dostává do netradičního prostředí - její část se odehrává v cirkuse.

Rok někoho miluje a najednou zjistí, že je to zrůda

Kráska a zvíře je poslední hrou, kterou za svého života napsal slavný český básník a dramaturg František Hrubín. Motiv dívky, která se zamiluje do netvora pro jeho vnitřní krásu, pochází z indoevropské báje a v adaptaci každého národa nabývá různých podob.

V Hrubínově verzi Kráska až do poslední chvíle netuší, jak Zvíře vypadá, a když to zjistí, cítí se podvedena. Tím se také adaptace liší od zfilmované verze z roku 2017 s Emmou Watson v hlavní roli. „V americké filmové verzi uvidí Kráska pravou podobu Zvířete hned na začátku, jejich vztah se pak rodí docela jinak. Hrubín ale vede Krásku skrze tajemný, přesto blízký hlas, staví ji před mnohem náročnější rozhodnutí. Rok někoho miluje a najednou zjistí, že je to zrůda," poukázala na situaci hlavní hrdinky její představitelka Anna Fialová.

Sám netvor se díky Krásce stává stále lidštějším, ale také zranitelnějším. Už na začátku příběhu tak stojí před volbou: nechce Krásku zabít, ale ví, že nechat ji žít nakonec zničí jeho samotného. „Čím méně je v tobě zvířete, tím víc pociťuješ marnost všeho,“ říká ve hře netvor ztvárněný Davidem Prachařem.

Pohádku oživují akrobatické kousky tanečníků

Tradiční pohádka se v inscenaci odehrává v novém prostředí. Kráska pochází z cirkusu, její otec je principálem. Představení proto obohacují i akrobatické kousky tanečníků. V kontrastu k veselé manéži nabývá Zvíře děsivé podoby. Hrozivý dojem z jeho nelidského vzhledu ještě umocňují krvavé skvrny na zdech paláce. Podle autorů je ale představení pro děti, stejně jako pro dospělé.

Po boku Anny Fialové a Davida Prachaře si v pohádce zahrají i Pavlína Štorková a Magdaléna Borová jakožto Krásčiny starší sestry. Jejich otce představuje Vladislav Beneš, ve hře se objeví také Jana Boušková jako věštkyně. Ta si v předchozí inscenaci této pohádky v Národním divadle v osmdesátých letech zahrála právě Krásku.

Kráska a zvíře je poslední inscenací Daniela Špinara, který po sedmi letech opouští post uměleckého ředitele činohry. Od ledna za něj vedení převzali Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský, vystupující pod uměleckým jménem duo SKUTR. V Národním divadle už za sebou mají několik úspěšných inscenací, naposledy Erbenovu Kytici.

Po dnešní premiéře budou moci diváci zhlédnout představení ještě ve čtvrtek 13. 1., následující termíny jsou vypsané na duben a červen tohoto roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Neubert

Štítky kultura, divadlo, pohádka, premiéra, Praha, Kráska a zvíře, tanečník, František Hrubín, představení, David Prachař, Anna Fialová, Emma Watsonová, Magdaléna Borová, Jana Boušková, Pavlína Štorková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní divadlo uvádí novou inscenaci klasické pohádky. Krásku a Zvíře oživí akrobatičtí tanečníci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.