Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejzajímavější moderní stavby Prahy: Robotická vinárna Cyberdog

V Praze se poslední roky staví čím dál více zajímavých staveb, které mohou konkurovat zahraničním skvostům. Podívejte se na výběr těch nejhezčích či nejzvláštnějších budov, které v posledních letech vznikly v hlavním městě České republiky. První zastávkou našeho seriálu je robotická vinárna Cyberdog.

Dvoupatrový moderní skvost Davida Černého

Okno do budoucnosti nabízí pražský Cyberdog, tedy infocentrum s roboticky obsluhovanou vinárnou, které vzniklo podle návrhu sochaře Davida Černého. Dvoupatrová budova mající podobu sedícího psa byla vytvořena za pomoci nových technologií a materiálů.

Cyberdog je založený na myšlence technologického pokroku 21. století. Původně jsme se nechali inspirovat roboty, kteří míchají drinky na zaoceánských lodích, ale i roboty, co třeba míchají drinky v Las Vegas,“ řekl o objektu, který se nachází v pražských Nových Butovicích David Černý, jeden ze spoluautorů projektu a současně i šéfů studia Black N´ Arch.

V Praze vyroste moderní školka pro 21. století. Podívejte se na vizualizace

Praha 3 schválila výsledky architektonické soutěže na novou šestitřídní mateřskou školku v Jeseniově 98 a zveřejnila vizualizace vítězného návrhu týmu architektky Radky Kurčíkové. Do soutěže se přihlásilo celkem 39 návrhů, na tom vítězném porota...

První robot připravující lidem nápoje

Pro návštěvníky David Černý, Tomáš Císař a další lidé, kteří se podíleli na této unikátní stavbě, připravili prostor s projekcí, kde se promítají ukázky ze světa technologií. Díky speciální úpravě skla mají možnost vidět projekci i kolemjdoucí z pěší zóny před objektem. Centrum bylo otevřeno na podzim 2018 a dodnes překvapuje obyvatele i návštěvníky Prahy. V prostoru je k dispozici 41 míst na sezení.

Vyhledávanou atrakcí objektu s neobvyklým vzhledem, se stala robotická ruka. Ta návštěvníkům naleje víno, které si objednali pomocí tabletu. V Cyberdogu nebudou sami ani lidé, kteří do moderního infocentra a vinárny dorazili bez doprovodu. Společnost jim totiž bude dělat osobní asistentka Alexa od firmy Amazon.

Cyberdog byl prvním místem v Evropě, kde lidem připravuje nápoje robot, a to od objednávky až po platbu.

Takešiho hrad je hotový. Dům Tomia Okamury vzbuzuje emoce mezi sousedy i architekty

Stavba „Takešiho hradu“, jak internetoví vtipálci přezdívají nové vile Tomia Okamury, která od roku 2018 rostla na pražském Břevnově, je hotová. Tomio Okamura se vyjádřil, že jeho atypickou stavbu, kterou kritizují nejen sousedi nebo široká...

„Automatizace a robotizace je jednoznačně budoucnost,“ říká architekt Tran Anh Tuan

Pražská robotická vinárna nesklízí úspěch jen u veřejnosti, ale u architekta Trana Anh Tuana, kterého jsme oslovili. „Cyberdog se mi líbí, je to odvážný projekt, který v Česku zatím moc nemá obdoby. Automatizace a robotizace je jednoznačně budoucnost a jsem rád, když s tímto tématem lidé pracují a snaží se ho zavést do běžného života, i když zatím s nálepkou experimentu,“ podává Tran Anh Tuan svůj pohled na věc.

„Práci Davida Černého oceňuji hlavně proto, že se vyznačuje neotřelou prací s kontextem a výběrem místa pro instalace. Zároveň se mi líbí přístup autorského týmu k aktuálním tématům, která rezonují společností, ať už se jedná o kulturu, společnost, nebo třeba trendy budoucího vývoje, jako je v případě Cyberdogu,“ doplňuje.

Winternitzova vila a její pohnutý osud. Béžová princezna sloužila jako školka a dokonce jí hrozil zánik

Winternitzova vila se nachází na pražském Smíchově v ulici Na Cihlářce 10 a je posledním dílem architekta Adolfa Loose. Vila dlouhou dobu stála mimo zájem odborníků i veřejnosti a dokonce jí hrozil zánik. Po restituci v 90. letech jí však...

„Umím si představit, že bychom za pár let měli možnost navštívit kavárnu v centru Prahy s robotickou obsluhou“

Podle Trana lze zaměření na robotiku a moderní technologie poznat na každém detailu vinárny, ať už je to přes interakci s "obsluhou", projekcí novinek ze světa robotiky v prvním patře, nebo nábytku, který byl vyroben na míru. To vše se skrývá ve dvou kovových tubusech postavených na sobě, které jsou pravidelně členěny úzkými okny.

Chybou podle Trana není ani umístění do Nových Butovic. „Tato stavba se do nové koncepce Nových Butovic hodí. Její umístění na pěší promenádě, v kombinaci s dalšími, podobně laděnými instalacemi a nově navrhovanou zástavbou, přináší nový život do této čtvrti a zároveň jasný a neobvyklý vizuální styl,“ říká.

Tran se přiklání k tomu, aby staveb s podobným přístupem vzniklo více, a to nezávisle na jejich místě. „Žijeme v době, kdy se smart-objekty stávají běžnou součástí našeho života, nejde tedy o "architekturu", jako spíše o změnu způsobu života a jak nám toto nové technologie umožňují. Umím si představit, že bychom za pár let měli možnost navštívit kavárnu v centru Prahy s robotickou obsluhou, nebo nakupovat v obchodech bez lidí na vesnicích, což se ostatně už stejně děje. Spolupráce Davida Černého s Trigemou v Nových Butovicích nám naopak ukazuje, že i místa a čtvrtě, která jsou poznamenána stigmatem minulosti, mohou oživnout, pokud má člověk odvahu a vizi,“ uzavírá Tran.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Cyberdog

Štítky stavby, domy, architektura, Praha, David Černý, Česko, robot, nápoj, technologie, Anh Tuấn, Black n' Arch, s.r.o., Las Vegas, Amazon.com, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejzajímavější moderní stavby Prahy: Robotická vinárna Cyberdog  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.