Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hlavní roli ve hře Ujetá ruka musí hrát potomek černošských Afričanů. Hra je pozastavena

Činoherní klub v Praze pozastavil uvádění hry Martina McDonagha Ujetá ruka v režii Ondřeje Sokola, není totiž v současné době schopen splnit novou podmínku licence, aby jednu z hlavních rolí hrál potomek černošských obyvatel Afriky nebo Karibiku. Soubor o tom informoval na svém webu. Současně uvedl, že požadavku autora rozumí, trvání na něm v českých podmínkách ale nechápe. Věří však tomu, že hra bude jen pozastavena. Zatím byla zrušena představení, která se měla konat v neděli a 27. ledna.

Herce narozeného v Africe nahradil načerno natřený Ondřej Sokol

Zápletka hry se točí kolem muže, který přijíždí do malého amerického městečka hledat ruku, kterou mu kdysi zlovolně nechali oddělit od paže vlakem. Činoherní klub hru uvedl v lednu 2011 v evropské premiéře, přičemž jedním z herců byl Domingos Correia, který se narodil v Angole, divadlo studoval v Los Angeles a žil v Praze. V listopadu 2014 měla inscenace na této pražské scéně obnovenou premiéru a herce Correiu, který začal působit v diplomatických službách, nahradil Ondřej Sokol jako načerno natřený běloch.

Podle zástupců divadla se ale ve smlouvě prodlužující práva k jejímu uvádění objevila nová podmínka. „Držitelé licence musejí zajistit, aby herec hrající roli Tobyho byl potomkem černošských Afričanů nebo černošských obyvatel Karibiku. Herec musí být poskytovatelem licence písemně schválen,“ uvedlo divadlo k důvodům stažení hry Ujetá ruka z programu.

Herců černé pleti je u nás málo

Ředitel Činoherního klubu Vladimír Procházka tento týden v rozhovoru na rádiu Frekvence 1 uvedl, že proti autorově vůli je kdokoliv bezmocný a nikoho vhodného pro uvedenou roli divadlo nenašlo. Podle něj se stejný problém může týkat i klasických her, například hry Othello. Agentury podle něj zapomněly, že ve střední Evropě a na východ od ní nejsou herci černé pleti pro velké dramatické role. Publikum těchto zemí bude ochuzeno o značnou divadelní produkci, která je zajímavá a která je součástí moderního světového divadla, řekl Procházka.

Nicméně divadlo podle vyjádření na webu věří v to, že najde vhodného herce nebo se domluví s agenturou zastupující autora na možném řešení.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavel Nesvadba

Štítky Ujetá ruka, divadlo, Činoherní klub, Praha, herec, Ondřej Sokol, licence, Afrika, Martin McDonagh, hlavní role, Karibik, Vladimír Procházka, představení, Angola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Kuchař

Anglánům se to říká, když si jich tam navozili, kolik chtěli. Tady jsem viděl naposledy dva v té Africe od cimrmanů. Ale to zas byli černoši albíni. To by taky asi neuznali.

Sobota, 4. prosince 2021, 12:24Odpovědět

Pavel Ostravský

Ty jo, tak co to jako zase je za nesmysl ?? V dnešní podivuhodné době, kdy nám pseudohumanisti neustále nutí myšlenku, že černoši jsou rovni bělochům, tak já vám řeknu jak to vidím já ... není náhodou to, že se protěžuje "rovnocenný" barevný herec před bělošským hercem znak neskrývaného rasizmu, který by byl v opačném případě naprosto nepřípustný protože přeci mezi námi nejsou žádné rozdíly a černoši hrajou i bělošské role, ale naopak to jako prostě nesmí být ??????? !!!!!!! Prostě celé to je vrchol pokrytectví smrdící rasizmem vůči bělošské komunitě, protože existuje dvojí metr a leze se do řiti kde komu ....

Čtvrtek, 2. prosince 2021, 17:44Odpovědět

Hlavní roli ve hře Ujetá ruka musí hrát potomek černošských Afričanů. Hra je pozastavena  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.