Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve Veletržním paláci začínají dvě výstavy současných umělců

Po dnešní vernisáži budou od čtvrtka veřejnosti přístupné dvě nové výstavy ve Veletržním paláci. První je výstava Digitální blízkost reflektující intimitu a odcizení v době pokročilých komunikačních technologií, druhým prezentace prací vítězek nově vzniklé Ceny Empatie, Romany Drdové a Lenky Záhorkové.

Výstava Digitální blízkost se zabývá proměnou vnímání soukromí a intimity

Kurátorem výstavy Digitální blízkost je Michal Novotný, ředitel Sbírky moderního a současného umění, která ve Veletržním paláci sídlí. Vychází z toho, že displej se stal tím, čeho se ruce člověka nejčastěji dotýkají, nezřídka jako první věci po probuzení. Technologie a intimita, dvě tradičně protikladné oblasti, se dnes pevně propojily a vzájemně zásadně ovlivnily. Technologie vstoupila hluboko do soukromí. Stala se objektem péče a touhy, partnerem dialogu a každodenní oporou, ale také nebezpečným důvěrníkem.

Výstava Digitální blízkost se zabývá proměnou vnímání soukromí a intimity po virtuální zkušenosti zesílené pandemií a jejím vlivem na lidské vztahy. Prostřednictvím děl mladých umělců si klade otázku, zda bude další vývoj odpovídat spíše duchu dystopických sci-fi filmů, nebo virtuální propojenost naopak pomůže vyřešit alespoň některé palčivé problémy dnešního světa. Novotný dává do nejasných vizí blízkosti v postdigitálním světě divákům nahlédnout prostřednictvím děl devíti současných umělců, jimiž jsou Darja Bajagićová, Ivana Bašićová, Louisa Gagliardiová, Lola Gonzalezová, Daiga Grantinaová, Rachel Macleanová, duo Pakui Hardware, Viktor Timofeev a autorka vystupující pod jménem Tenant of Culture.

Umělci obsadili Národní galerii. Upozorňují na její sestupující kvalitu

Dnes po čtvrté hodině odpolední obsadila skupina umělců pražskou Národní galerii, která se nachází v prostorách Veletržního paláce. Smyslem celé akce bylo upozornit nejen na sestupující kvalitu Národní galerie Praha (NGP), ale také například na...

V Malé dvoraně se otevře výstava prezentující nově vzniklou Cenu Empatie

V Malé dvoraně se týž den otevře výstava prezentující nově vzniklou Cenu Empatie, kterou Národní galerie vypsala ve spolupráci se sponzorem. Vítězné projekty Romany Drdové a Lenky Záhorkové tvoří intermediální instalace na pomezí výtvarného umění a designu, reflektující dnešní sociální, ekologické a konzumeristické problémy. Romana Drdová se zabývá tématem upcyclingu a znovuvyužití především marketingového materiálu jako prostředku pro tvůrčí činnost. Lenka Záhorková vytváří mezigenerační dialog pro uchování životních zkušeností seniorů, které zvěčnila v dekoru porcelánového nádobí.

Cena Empatie má podle organizátorů podpořit realizaci uměleckých projektů, které přesahují hranice výtvarného umění a zapojují veřejnost do otázek nezbytných pro soužití v měnícím se společenském i životním prostředí. Měla by zdůrazňovat potenciální společenskou roli umělce a dopad umění v kontextu reálného života, kde má empatie nezpochybnitelné místo, soudí pořadatelé.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Národní galerie Praha

Štítky výtvarné, umění, výstava, Národní galerie, Praha, Veletržní palác, Michal Malátný, vernisáž, Rachel Maclean, Ivana Bašić, Národní galerie v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Veletržním paláci začínají dvě výstavy současných umělců  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.