Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dnes startuje pětidenní festival populárně-vědeckých filmů Prague Science Film Fest

V Praze dnes začíná festival populárně - vědeckých filmů Prague Science Film Fest. Pětidenní akce přinese řadu snímků, které diváky zavedou například do světa velryb, sýčků nebo k lidem žijícím v ekvádorských pralesích. Na programu jsou také přednášky vědců na téma výzkumu virů i ohrožených horských goril. Projekce se uskuteční v kampusu České zemědělské univerzity (ČZU), kde lidé po registraci snímky zhlédnou zdarma, v Edison Filmhub a v kině Přítomnost. Na organizaci festivalu spolupracují Česká zemědělská univerzita v Praze a Univerzita Palackého v Olomouci.

Témata: výzkum černých děr, CBD, globální oteplování nebo lepek

Do hlavní soutěže se podle zástupců ČZU dostalo 17 snímků, které se věnují třeba problematice globálního oteplování, lepku či ochraně goril, ale přiblíží také expedici do Patagonie. Z dalších témat dojde na výzkum černých děr či CBD - látky obsažené v konopí a jejím možném využití v medicíně. Bude i film o záchraně mizejících jazyků.

Program zahrnuje též výběr snímků z posledních dvou ročníků festivalu Academia Film Olomouc (AFO), který pořádá Univerzita Palackého v Olomouci. Vyhlášení vítězného filmu pražského festivalu bude ve čtvrtek od 19:00 v Kině Přítomnost. Ocenění Grand Prize se pojí s odměnou 10.000 dolarů (zhruba 219.000 korun).

Vystoupí odborníci na umělý život nebo život goril 

Z vědců a vědkyň dnes na festivalu vystoupí dánský fyzik Steen Rasmussen, který se věnuje oblastem umělého života a komplexních systémů. V úterý bude přednáška Charlotte Julie Honiatové, odbornice na paleoklimatologii působící na univerzitě v Innsbrucku. Bude hovořit o vědecké expedici v Patagonii, jíž se zúčastnila.

O den později výzkumnice Martha Robbinsová lidem přiblíží některé aspekty života goril, které studuje přes 25 let. Pořadatelé upozornili také na odborníka na genomiku a bioinformatiku Jeana Michela Claveriea. Vědec ve čtvrtek pohovoří o pátrání po starodávných virech, které se zachovaly ve zmrzlých půdách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Prague Science Film Fest

Štítky film, věda, festival, Prague Science Film Fest, Česká zemědělská univerzita v Praze, Praha, gorila, výzkum, Univerzita Palackého v Olomouci, přednáška, kino, Patagonie, Jean Michel, Steen Rasmussen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes startuje pětidenní festival populárně-vědeckých filmů Prague Science Film Fest  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.