Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dům U Kamenného zvonu hostí výstavu fotografií Fridy Kahlo

Přes dvě stovky fotografií ze sbírky významné a pro mnohé dodnes tajemné mexické malířky Fridy Kahlo (1907 až 1954) vystavuje Galerie hlavního města Prahy. Od pátku mohou zájemci v Domě U Kamenného zvonu vidět snímky z její bohaté sbírky čítající přes 6000 položek, které byly objeveny až v roce 2003. Putovní výstava, kterou zhlédlo na různých místech světa přes půl milionu diváků, potrvá v Praze do 16. ledna 2022.

Některé fotografie jsou podle pořadatelů kromě historické a umělecké hodnoty cenné i tím, že je pořídili slavní fotografové, kteří se s Fridou přátelili, jako byl Man Ray či Edward Weston.

Frida vždycky byla a bude Mexikem

Frida vždycky byla a bude Mexikem. Ona charakterizuje mou zemi, radost ze života, barvy, ale také spojení se smutkem a bolestí, které postihly v historii Mexiko,“ řekla dnes novinářům mexická velvyslankyně Rosaura Leonora Rueda Gutiérrezová. Výstava podle ní ukazuje historii Mexika i jeho současnost. Frida je vzorem boje především pro ženy, nejen boje fyzického, protože musela bojovat o své zdraví po zranění, ale také bojem za lásku a za její dostatek, doplnila diplomatka.

Kahlo měla k fotografii silný vztah. Její otec i dědeček byli profesionálními fotografy a ona sama sbírala daguerrotypie a pohlednice z 19. století, fotografie své rodiny i svých přátel působivých portrétů sebe sama. Do fotografií také různě zasahovala, vystřihovala z nich či na ně psala nebo kreslila. Teprve po objevení archivu se ukázalo, že mnoho jejích děl má původ ve fotografické kompozici.

Až 50 let po smrti malířky byl otevřen její osobní archiv

Po smrti Fridy Kahlo daroval její manžel, malíř Diego Rivera, jejich dům ve městě Mexiko, známý jako Modrý dům, Mexičanům, aby ho proměnili v její muzeum. Požádal ale, aby osobní archiv malířky zůstal skryt. Teprve 50 let po její smrti byl archiv otevřen. Z nalezených fotografií mexický fotograf a historik Pablo Ortiz Monasterio pořídil výběr 214 snímků, které napovídají o jejím původu, politice, revoluci a Diegu Riverovi, jejím rozbitém těle, láskách a přátelstvích.

Frida Kahlo byla rozporuplnou osobností, jejíž věhlas přesáhl pole výtvarného umění. Její život inspiroval mnoho tvůrců. Vznikly dokumenty, beletrizované životopisy, divadelní a taneční představení a také celovečerní film se Salmou Hayekovou v titulní roli.

Frida Kahlo se narodila v roce 1907 v México City. Její mládí provázela řada tragických událostí - prodělala těžkou dětskou obrnu a v 18 letech byla vážně zraněná při nehodě autobusu. Musela podstoupit na 35 operací páteře a pánve. Silné bolesti a deprese způsobené těžkým úrazem ji pronásledovaly až do konce života.

V době rekonvalescence se Kahlo začala více věnovat výtvarnému umění. Malovala portréty a autoportréty ve stylu původního mexického lidového umění. V jejích obrazech se odrážely lásky, zrady, politické zapálení i vlastní potraty. Svou identitu vyjadřovala skrze kontrasty: trápení versus radost, temnota versus světlo, barvy rodného Mexika versus deprese z USA, život ve smrti versus smrt v životě.

Její osobitá díla mají blízko k expresionismu, surrealismu, ale i k naivní malbě s prvky symbolismu. Kahlo proslula nejen svými působivými obrazy, ale také milostnými eskapádami. Po bouřlivém vztahu s Riverou byla milenkou například i komunistického revolucionáře Lva Trockého. Frida Kahlo zemřela ve 47 letech.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto GHMP, © Muzeum Fridy Kahlo

Štítky ČR, Mexiko, výtvarné, fotografie, Kahlo, výstava, Frida Kahlo, dům, malíř, smrt, Galerie hlavního města Prahy, Praha, fotograf, Diego Rivera, láska, Man Ray, Edward Weston

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dům U Kamenného zvonu hostí výstavu fotografií Fridy Kahlo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.