Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zítra začíná festival Den architektury. Zpřístupní unikátní stavby a nabídne doprovodný program

V pátek 1. října začíná v 80 městech po celé České republice a Slovensku festival Den architektury. Zejména pak o víkendu 2. a 3. října nabídne bohatý program a zároveň zpřístupní zdarma vstup do běžně nepřístupných budov. Součástí festivalu budou také cyklovyjížďky, výlety vlakem nebo lodí.

Kvalitní architektura v širších souvislostech

Cílem festivalu je upozornit na kvalitní architekturu a představit ji v širších souvislostech. Lidé budou moct navštívit zapomenutá místa, bývalé továrny, ale i sakrální budovy. Festival se letos vydává po nejrůznějších tratích i cestách, po nádražích i dalších místech spojených s dopravou. Dalším hlavním tématem letošního ročníku je připomenutí výročí 150 let od narození zakladatele moderní architektury u nás, Jana Kotěry.

Festival Open House Praha navštívilo o uplynulém víkendu přes padesát tisíc lidí. Pražská Drbna byla u toho

O uplynulém víkendu se v rámci festivalu Open House Praha otevřely veřejnosti desítky běžně nepřístupných budov. Také letos proběhl festival kvůli pandemii koronaviru v náhradním termínu. Podle organizátorů byla letošní návštěvnost přes 53 tisíc...

Festival se uskuteční ve všech krajích České republiky. Zájemci budou moct prozkoumat současnou architekturu a v Praze se budou moct vydat například do obou budov ČSOB v Radlicích nebo do zámku Veleslavín v Praze 6. Festival také nabídne řadu přednášek, diskuzí, divadelních představení, výstav i workshopů. Chybět nebude ani program pro děti. Současně s Dnem architektury letos probíhá i jeho sesterský festival Film a architektura. Kompletní program najdou zájemci na stránkách festivalu.

Dopravní spojnice a nádraží

Hlavním tématem letošního ročníku jsou dopravní spojnice. Festival se tak zaměří na železniční tratě, tramvajové linky, trasy metra, mosty nebo lávky. V metropoli budou moct lidé navštívit například nedávno zrušenou vlakovou trať ze Strašnic do Vršovic. Dále mohou navštívit ohrožený Hlávkův most, staronový viadukt v Karlíně nebo zamířit k opuštěnému nádraží Vyšehrad či do prostor pražského metra.

Další z hlavních programových linií připomene osobnost architekta Jana Kotěry, od jehož narození letos uplyne 150 let. V Praze se tak návštěvníci festivalu symbolicky zastaví u domu, který postavil pro svou rodinu a nachází se na rozhraní Vinohrad a Vršovic. Poté budou moct lidé zamířit do dejvických a bubenečských vil nebo k náhrobkům, které byly realizovány podle jeho návrhů.

Zakladatelem festivalu Den architektury je spolek Kruh, který čerpá z dvaceti let zkušeností v oboru a z dlouhodobé spolupráce s architekty, spolky a institucemi ve všech regionech. V průběhu deseti let se do této sítě zapojilo na 180 měst na území Česka i Slovenska. Navzdory pandemii se v loňském roce uskutečnilo takřka 400 akcí po celém Česku i Slovensku, na které zavítalo na 23 tisíc návštěvníků.

Součástí festivalu bude architektura současná, industriální, ale také sakrální. K výročí 1100 let od umučení svaté Ludmily pořadatelé do programu zařadili procházku na téma významu a interiéru neogotického kostela na pražském náměstí Míru. V hlavním městě se lidé budou moct vydat za sakrálními památkami dále do Dejvic, do vršovického Husova sboru či Emauz.

Součástí Dne architektury bude už jako tradičně také festival s názvem Film a architektura. Ten nabídne na dvě desítky filmů, a to v sedmnácti českých a slovenských městech. Letošní ročník nese podtitul „Spojení“ a poukáže na důležitou roli architektury při propojování lidí, míst a kultur. Lidé se budou moct těšit na netradiční snímek Spaceship Earth popisující futuristický příběh simulace života na kosmické kolonii, uměleckou cestu do sakrálního díla uznávaného švýcarského architekta s názvem Mario Botta: The Space Beyond, Body-buildings a mnoho dalšího.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Den architektury

Štítky Praha, kultura, architektura, stavby, Den architektury, festival, Česko, Slovensko, Jan Kotěra, architekt, Mario Botta, Československá obchodní banka, Vršovice, Spaceship Earth

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zítra začíná festival Den architektury. Zpřístupní unikátní stavby a nabídne doprovodný program  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.