Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Světový romský festival oživil Prahu hlasitou hudbou a divokým tancem. V průvodu šly stovky lidí

Dnes v pravé poledne prošli účastníci festivalu romské kultury Khamoro neboli Slunce centrum Prahy. Jde o třiadvacátý ročník jednoho z největších festivalů romské kultury na světě, který je stejně jako loni kvůli koronavirovým opatřením rozdělený na jarní a podzimní část. Dnes večer se v La Fabrice uskuteční koncert tradiční romské hudby.

Průvod měl stovky účastníků

Dnešního průvodu se účastnili stovky romů z několika evropských zemí, kromě domácích přijeli také zástupci Slovenska, Německa, Španělska, Ukrajiny nebo Maďarska. Průvod nabídl hned několik souběžných vystoupení tanečnic a také kapel, které přímo v centru Prahy hrály tradiční romskou hudbu.

Sedm kapel ze sedmi zemí

Na večerním koncertu se představí soubory z několika zemí. Netradiční spojení španělské a indické hudby zahraje AndaluzIndia. Maďarští Kale Lulugyi přivezou z generace na generaci předávané romské písně, Boban Markovič zahraje balkánskou dechovku a nebudou chybět ani ruské zpěvy a tance v podání Karmen Gipsy Group.

V neděli pak festival pokračuje galakoncertem v Roxy. Diváci uvidí sedm kapel ze sedmi různých zemí, které zahrají sedm různých stylů romské hudby. Festivalu v Praze od roku 1999 pořádá spolek Slovo 21. Celý program je k vidění zde.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky festival, kultura, menšiny, Romové, Khamoro, hudba, Praha, hudební skupina, La Fabrika, Slunce, koncert, tanec, Německo, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světový romský festival oživil Prahu hlasitou hudbou a divokým tancem. V průvodu šly stovky lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.