Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Svět knihy je zpět. Největší knižní veletrh v Česku po více než dvou letech opět otevřel své brány

V Průmyslovém paláci na Výstavišti začal ve čtvrtek čtyřdenní knižní festival Svět knihy 2021. Ten se vrátil po více než dvouleté pauze, kterou způsobila epidemie koronaviru. Jedná se již o 26. ročník festivalu, který nese motto „Můj domov je v jazyce“. Na Výstavišti se během čtyř dnů představí 288 vystavovatelů a 607 účinkujících z 27 zemí a regionů.

Čestným hostem je Francie

Čestným hostem je letos literárně bohatá Francie. V rámci festivalu nebudou chybět debaty o Milanu Kunderovi a dalších významných francouzských spisovatelích. Tamní tvorba bude na festivalu přiblížena v celé její šíři. „U příležitosti tohoto čestného pozvání jsme chtěli poskytnout vhled do tvorby a literatury vytvářené ve francouzském jazyce v celé její rozmanitosti, jakožto i poukázat na evropské stvrzení naší podpory překladu,“ uvedl na zahájení velvyslanec Francie v České republice Alexis Dutertre.

Návštěvníci se budou moct těšit ale také na další zajímavé zahraniční hosty. Budou jimi spisovatelské hvězdy, jako je David Mitchell nebo Laurent Binet. Kromě zahraničních spisovatelů samozřejmě dorazí také ti z Česka. Nebude chybět Alena Mornštajnová, která kromě setkání se svými fanoušky bude pořádat i autogramiádu. Čtenáři se budou moct těšit také na další známá jména, jako je Bianca Bellová, Petr Borkovec, Marek Eeben, Lucie Faulerová nebo Kateřina Tučková. Již ve čtvrtek dopoledne měla jednu z prvních besed ilustrátorka Galina Miklínová.

Kromě Francie si speciální pozornost zaslouží i Polsko, které mělo být čestným hostem již minulého ročníku. Ten se však z důvodu pandemie nekonal. K debatě o polských „bezcitných dějinách“ se připojí i oblíbená česká autorka Karin Lednická, která ve čtenářsky oblíbeném románu Šikmý kostel zprostředkovala z pohledu žen tvrdou historii Slezska.

Veletrh představí i běloruské spisovatele, mnohdy žijící v exilu. V nové sekci Literatura jako hlas svobody zájemci uslyší třeba o básnících Andreji Chadanovičovi a Dmitrijovi Strocevovi, kteří se setkají v debatě moderované Jáchymem Topolem. Vrací se tradiční literární řada Das Buch připravovaná s Německem, Rakouskem a Švýcarskem. Speciální sekci vymezil veletrh titulům oceněným Cenou Evropské unie za literaturu. Více informací a kompletní program lidé najdou na stránkách veletrhu.

Festival probíhá za přísných hygienických opatření. V interiérech budov je nutné nosit respirátory a dodržovat rozestupy dva metry. Na dostupných místech je pak k dispozici také dezinfekce.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky kultura, knihy, Svět knihy, veletrh, Výstaviště, Holešovice, Praha, festival, Česko, Palais de l'Industrie, kniha, Francie, pandemie covidu-19, Milan Kundera, kongresové centrum, knižní veletrh, David Mitchell, Laurent Binet, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svět knihy je zpět. Největší knižní veletrh v Česku po více než dvou letech opět otevřel své brány  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.