Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Ve Valdštejnské zahradě začala výstava věnovaná Václavu Havlovi

Od středy 15. září je možné ve Valdštejnské zahradě zhlédnout výstavu nazvanou Václav Havel: Moc bezmocných. Expozice je inspirovaná jedním z nejznámějších politických esejů bývalého prezidenta. Výstava se koná u příležitosti Havlových nedožitých 85. narozenin a 10. výročí jeho úmrtí.

Cílem výstavy je nechat promluvit Havlovy myšlenky

Pokud někam patří Václav Havel, jeho myšlenky a výstava, tak je to k nám do Senátu,“ prohlásil při zahájení výstavy předseda horní komory Parlamentu Miloš Vystrčil (ODS). Výkonný ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský doplnil, že hlavním cílem výstavy bylo nechat promluvit Havlovy myšlenky, aby se k nim dostali i mladí lidé.

Vernisáž výstavy se uskutečnila včera v podvečer, návštěvníci mohli využít prodloužené otevírací doby Valdštejnské zahrady do 19:30 hodin. Expozici bude možné navštívit až do 24. října.

Výstava je autorskou kompozicí italského novináře Ubalda Casotta a Francesca Magniho, kteří zvolili atraktivní formu fiktivního rozhovoru, v němž využívají Havlovy myšlenky,“ uvedli pořadatelé z Knihovny Václava Havla. Texty doprovázejí fotografie různých autorů. Italská verze výstavy měla premiéru v Rimini v létě 2019, poté sklidila úspěch v Římě, v Madridu a na dalších místech.

Expozice má oslovit mladou generaci

Hlavním smyslem a ambicí výstavy je oslovit zejména mladou generaci po celé Evropě a inspirovat ji k přemýšlení o sobě samé, o světě, o Evropě a o odpovědnosti člověka jako neoddělitelné součásti jeho práv a svobod,“ sdělili pořadatelé. Texty jsou v češtině a angličtině.

Moc bezmocných je rozsáhlý esej Václava Havla, napsaný v říjnu 1978 na Hrádečku. Je věnován rozboru tehdejšího politického režimu, disidentství a myšlenky i možného působení Charty 77. Autoři výstavy použili i myšlenky z dalších Havlových děl - z Dopisů Olze, Dálkového výslechu a Prosím stručně.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Senát Parlamentu ČR

Štítky ČR, výtvarné, senát, prezident, Havel, Václav Havel, výstava, Valdštejnská zahrada, Knihovna Václava Havla, Miloš Vystrčil, Michael Žantovský, ODS, Senát Parlamentu ČR, Evropa, Řím

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Valdštejnské zahradě začala výstava věnovaná Václavu Havlovi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.