Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Švandovo divadlo slaví 140. narozeniny. Připravuje den otevřených dveří i novinky pro návštěvníky

První říjnový den tohoto roku oslaví své 140. narozeniny pražské Švandovo divadlo. Jedná se o nejstarší divadelní scénu na levém břehu Vltavy a třetí nejstarší divadlo v Praze (hned po Stavovském a po Národním). I přes svůj věk však patří k nejprogresivnějším scénám v hlavním městě. Do své 141. sezony vstupuje jako živé centrum kultury a umění a chce diváky oslovit tématy, která rezonují s dnešní dobou. Návštěvníci se tak budou moct těšit na nové zpracování Cyrana z Bergeracu, hru Dějiny násilí nebo silný příběh o Siru Nicholasu Wintonovi.

„Národní pýcha a předsudek“

Již 9. září proběhne v divadle den otevřených dveří, který tradičně bude spojen s prohlídkami, kterými budou návštěvníky provázet herečky a herci smíchovského souboru.

Podle současného uměleckého šéfa Švandova divadla Martina Františáka je divadlo místem setkávání, sdílení a vyprávění příběhů a tím nejen odráží, ale také formuje dobu a poměry, ve kterých žijeme. „Ve Švandově divadle se dnes hlásíme zejména k těm momentům, kdy tu tvůrci s divákem vedli svobodný a otevřený rozhovor. A nabízeli mu činohru vystupující z břehů komfortní zóny,“ říká Františák. Prozrazuje také heslo stávající sezony, kterým je „Národní pýcha a předsudek“.

Divadlo pak podle dramaturgyně Martiny Kinské usiluje o hledání a artikulaci témat, která společností rezonují či brzo rezonovat budou, jako jsou klimatické změny, umělá inteligence, vzájená nenávist k druhému pohlaví, šikana či ochrana lidských práv. „Skrze uchopení v inscenacích, které nejnověji uvádíme nebo chystáme, chceme danou látku nejen zviditelnit, ale umožnit divákovi dopátrat se příčin, následků, souvislostí a umožnit mu tak důkladnou reflexi,“ říká dramaturgyně. 

Nevšední Cyrano z Bergeracu i smrt agenta KGB

Novou sezonu zahájí Cyrano z Bergeracu. Milostný příběh ze 17. století z Paříže režíruje Martin Františák a diváci jej uvidí v novém přebásnění. Cyrana hraje Luboš Veselý, Roxanu ztvární Natálie Řehořová, v roli Kristiána se alternují hostující Dominik Teleky a nová posila souboru Švandova divadla Petr Kult. Premiéru bude mít hra 18. září ve Velkém sále Švandova divadla.

Diváci se budou moct těšit také na hru s názvem Velmi drahý jed, která mapuje kauzu otravy Alexandra Litviněnka, bývalého agenta KGB a FSB. Ve Švandově divadlo bude mít inscenace premiéru 6. listopadu a představí se v ní téměř celý soubor Švandova divadla. Hlavní role se zhostí Petr Lněnička.

Do konce roku lidé ve Švandově divadle uvidí také titul s názvem Muž vlastní penis, vagina vlastní ženu, kterou připraví režijní dvojice Miřenka Čechová a Petr Boháč. Premiéra bude 27. listopadu 2021.

Detektivní příběh naruby i příběh o Siru Nicholasu Wintonovi

V novém roce pak divadlo uvede novinku Dějiny násilí, a to konkrétně 12. února. Jedná se o odvážnou zpověď, která je vylíčená jako detektivní příběh naruby. Hra je adaptací románu francouzského autora Édouarda Louise a vypráví šokující příběh homosexuálního mladíka, který se stal obětí zločinu. 

Dne 12. března 2022 se Velkém sále uskuteční premiéra titulu Winton. Hru na motivy života Sira Nicholase Wintona napsala pro Švandovo divadlo Kateřina Tučková. V titulní roli se objeví Matěj Anděl, dvojice sester, které se setkávají po dlouhém odloučení a zcela rozdílných životech, ztvární Bohdana Pavlíková a Jaroslava Pokorná. Režisérem bude Martin Františák.

Další premiéru ve Velkém sále bude mít dramatizace kultovního filmu o rodině Homolkových Ecce homo Homolka, která je plánovaná na 28. květen 2022.

Vznik komunitního centra i mírné zdražení

Švandovo divadlo však musí také zdražit své vstupné, a to o deset procent, aby alespoň částečně dorovnalo náklady, které divadlu vzrostly kvůli pauze způsobené koronavirem. Pro diváky má scéna ale také lepší zprávu, a tou je fakt, že jen pár kroků od hlavní budovy vznikne komunitní centrum. V tuto chvíli se podle ředitele divadla Daniela Hrbka jedná se zástupci městské části Prahy 5 a Magistrátem hlavního města Prahy.

Centrum by mělo vzniknout v proluce domu nacházející se v ulici Elišky Peškové, což je symbolická adresa. „Eliška Pešková byla mimořádná a pro smíchovské divadlo zásadní osobnost – herečka, autorka, překladatelka a manželka Pavla Švandy ze Semčic, s níž Švandovo divadlo před 140 lety zakládal,“ dodává Daniel Hrbek s poukazem na stále živou divadelní historii.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Moučka, Švandovo divadlo

Štítky divadlo, výročí, Švandovo, kultura, Praha, Švandovo divadlo na Smíchově, Nicholas Winton, Bergerac, den otevřených dveří, Martin Františák, narozeniny, Vltava, umění, premiéra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Švandovo divadlo slaví 140. narozeniny. Připravuje den otevřených dveří i novinky pro návštěvníky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.