Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Praha vyhlásila architektonickou soutěž na podobu filharmonie na Vltavské

Praha spolu s Institutem plánování a rozvoje (IPR) dnes vyhlásila architektonickou soutěž na podobu nové filharmonie, která by měla vyrůst u metra C Vltavská. V květnu 2022 by pak měla porota vybrat vítěze. Soutěžící se budou moct hlásit do 30. září, autoři oceněných projektů si pak na takzvaném skicovném rozdělí 18 milionů korun. Uvedl to mluvčí IPR Marek Vácha. Budova by podle odhadů měla celkově stát 6,1 miliardy, z toho 4,9 miliardy budou stavební náklady a zbytek projekt. Podle představ města by se na financování měl podílet magistrát, stát, ale i soukromí investoři.

V březnu 2022 soutěžící odevzdají své architektonické návrhy

„Počínaje dneškem mohou všichni zájemci oficiálně podávat přihlášky do soutěže. Pět subjektů, především z řad renomovaných architektonických studií světa, bude pak k účasti vyzváno přímo. Očekáváme též hojnou účast českých architektů,“ uvedl architekt Michal Sedláček, který stane v čele poroty.

Po konci termínu podávání přihlášek porota v říjnu 2021 k pěti vyzvaným vybere dalších 15 týmů. V březnu 2022 soutěžící odevzdají své architektonické návrhy Vltavské filharmonie a jejího bezprostředního okolí. Porota začne odevzdané návrhy hodnotit v dubnu 2022 a v květnu 2022 by měl být znám vítěz. Předběžný zájem podle Váchy potvrdilo zhruba 60 zájemců.

Tři sály, kavárny, restaurace i pobočka knihovny

V nové filharmonii by měly sídlit Česká filharmonie a Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK. Budova by měla mít tři sály – koncertní pro 1800 diváků, menší pro komorní hudbu s kapacitou 700 míst a multifunkční pro ostatní žánry a typy akcí až pro 500 lidí. Areál by měl být podle představ města otevřen celodenně a nabídnout vedle kulturních prostor také například kavárny či restaurace. Sídlit by tam měly i sbory a další komunitní aktivity. Bude zde také také hudební oddělení Městské knihovny.

Stavba je součástí proměny brownfieldu Bubny-Zátory, kde vznikne nová čtvrť pro několik desítek tisíc obyvatel. „Bez nové architektonické ikony bychom jen velmi těžko nastartovali přeměnu celého nevábného území. Co nejužší spojení budovy s řekou bude jednak pokračováním v tradici umísťování významných veřejných staveb podél řeky, jednak umocní její význam jako nové architektonické dominanty města,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09).

Diskuse o stavbě velkého koncertního sálu v Praze se vedou desítky let. Nejvíce se řešilo vhodné místo. Sál mohl v 90. letech vzniknout na Letné - na místě, kde se uvažovalo také o výstavbě Národní knihovny podle návrhu architekta Jana Kaplického. Japonští investoři chtěli stavbu věnovat České filharmonii ke 100. výročí. Tehdejší ministr kultury Milan Uhde a primátor Milan Kondr jejich nabídku odmítli.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Institut plánování a rozvoje

Štítky ČR, správa, architektura, stavby, hudba, Praha, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, architektonická soutěž, architekt, Česká filharmonie, Michal Sedláček, Jan Kaplický, Milan Uhde, Petr Hlaváček, Milan Kondr, Národní knihovna České republiky, TOP 0

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha vyhlásila architektonickou soutěž na podobu filharmonie na Vltavské  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.