Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Festival Open House otevírá o víkendu osmdesát běžně nepřístupných budov a míst po celé Praze

V rámci sedmého ročníku festivalu Open House Praha se dnes úderem desáté hodiny veřejnosti otevřelo více než osmdesát budov a prostorů, které jsou pro návštěvníky běžně nepřístupné. Tyto prostory jsou buď uzavřené, nebo například slouží jako sídla firem či kanceláře. Mezi těmito budovami je 26 novinek. Otevřené budou také některé vládní prostory, jako je Lichtenštejnský, Černínský nebo Petschkův palác. Podle pořadatelů je jedním z hlavních lákadel palác ARA. Tento funkcionalistický palác na rohu Perlové ulice z 30. let 20. století si totiž mnozí pamatují ještě jako obchodní dům Perla.

Architektura pro všechny

Stejně jako loňský ročník, tak i ten letošní začal v náhradním termínu, a to v pondělí 2. srpna. Celý týden se tak konal doprovodný program. Letošním mottem festivalu je Architektura pro všechny. To znamená, že jsou prohlídky staveb určení pro širokou veřejnost, a to včetně lidí se zrakovým či sluchovým postižením. Vstup do všech otevřených budov a míst je zdarma bez nutnosti předchozí registrace.

Koncept Open House je postaven na myšlence dát všem lidem příležitost poznat své město a budovat si vztah ke stavbám a k veřejnému prostoru. Od roku 2015 je Open House Praha součástí mezinárodní sítě Open House Worldwide sdružujících více než 45 měst.

Organizátoři pro návštěvníky připravili pestrou škálu budov od paláců přes domů z dávné historie až po současné novostavby i některé zajímavé rekonstrukce. 

Letošním ročníkem chce festival připomenout hlavně 150. výročí narození zakladatele české moderní architektury Jana Kotěry. V rámci festivalu bude možné navštívit tři jeho objekty, a to Laichterův dům, Vršovickou vodárnu v Michli a Trmalovu vilu. Tímto ale připomínka slavného architekta nekončí. Již na podzim se budou organizátoři Kotěrovi věnovat formou dalších přednášek a procházek.

Podle zástupců festivalu je na letošním ročníku nestandardní například také zapojení čtyř kostelů, které jsou výraznými zástupci různých architektonických stylů.

Festival Open House Praha zase po dlouhé koronavirové pauze vdechne městu život,“ uvedla ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková.

openhousepraha.cz

Pár praktických rad

  • Budovy jsou otevřené po celý víkend a jejich majitelé a majitelky se do akce zapojili dobrovolně. Proto se sami rozhodují, zda svůj objekt zpřístupní na jeden nebo dva dny. Organizátoři doporučují si informace o otevírací době projektu ověřit.
  • Vstup do všech budov je zdarma a není třeba se nikde registrovat.
  • Při prohlídkách je část budov zpřístupněna volně, návštěvníci je tak mohou procházet svým tempem. Ve většině jsou pak prohlídky organizovány do skupin různých velikostí.
  • Festival nabídne také speciální prohlídky pro osoby se zdravotním postižením.V budovách je nezbytné dodržovat aktuální vládní nařízení a hygienická opatření související se zabráněním šíření covidu-19.
  • Své domácí mazlíčky by lidé měli nechat doma. Tento zákaz se nevztahuje na asistenční a vodicí psy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky festival, architektura, budovy, Open House, Praha, palác, den otevřených dveří, Petschkův palác, Jan Kotěra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Open House otevírá o víkendu osmdesát běžně nepřístupných budov a míst po celé Praze  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.