Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stavovské divadlo je pod lešením. Opravy budou pokračovat i příští rok

Národní divadlo zahájilo rekonstrukci fasády historické budovy Stavovského divadla v Praze na Ovocném trhu. Uvedl to řekl mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Letos přijde na řadu západní, severní a východní strana objektu a v roce 2022 jižní strana objektu. Celkové náklady za obě etapy jsou 48 milionů korun bez DPH.

Stavovské divadlo je jedno z nejstarších evropských divadel, ve kterém je od roku 1783 nepřetržitý divadelní provoz. Návštěvníci do něj chodí na operu, činohru a balet.

Oprava omítky i lepší systém únikových východů

Při rekonstrukci se budou opravovat všechny omítky, štukové prvky a plastiky, okna a dveře včetně skel, pantů, zámků a kování. Renovovat se budou mříže, uměleckořemeslné prvky jako stožáry na vlajky, okrasné litinové prvky, oplechování, svody, hromosvody a bude se instalovat nový systém ochrany proti ptactvu. Zlepší se také systém únikových východů a napojí se do systému elektronické požární signalizace. Navrhované úpravy neobsahují žádné přístavby či nástavby.

Podle mluvčího je projekt oprav pláště veden úsilím revitalizovat výsledky rekonstrukčních etap završených v posledních letech 20. století. Stav fasád je v různém stadiu postupující degradace povrchů. Poruchy materiálů fasád souvisejí hlavně s působením povětrnostních vlivů a s nevhodně užitými materiály na jejich povrchové úpravy při posledních opravách. Nejvýraznějším zdrojem poruch je srážková voda. Na fasádách jsou místy pozorovatelné praskliny, které by neměly narušovat statiku, ale mohou se projevit znovu na opravených omítkách. Viditelné jsou na všech fasádách. Významnější jsou nepravidelně svislé trhliny na severní a jižní fasádě v místech navázání mladší přístavby.

Stavební práce se prolínají s těmi restaurátorskými

Definitivní rozsah, detailní určení technologií i podmínky povrchových úprav se v současné době upřesňují průzkumem na stavbě z lešení a po očištění a po odstranění nevhodných povrchových nátěrů z doby rekonstrukce na přelomu 80. a 90. let 20. století. Stavební práce se vzhledem k tomu, že budova je národní kulturní památkou, prolínají s pracemi restaurátorskými.

Klasicistní objekt Stavovského divadla byl vybudován v letech 1781 až 1783 pro hraběte Františka Antonína Nostic-Rienecka. V letech 1856 až 1859 byla provedena zásadní přestavba sešlého a provozně již nevyhovujícího objektu. V letech 1881 a 1882 pak byla budova rozšířena směrem k Ovocnému trhu o zadní provozní trakt. Na severní a jižním průčelí byly přistaveny venkovní galerie, přibyly únikové východy a zvětšilo se jeviště a šatny.

Další menší úpravy, opravy a modernizace čekaly divadlo v letech 1920 a 1946. Na přelomu 80. a 90. let prošel objekt zásadní přestavbou, při které bylo vybudováno nové podzemní podlaží a celý objekt byl kompletně zrekonstruován. V roce 2013 až 2015 prošla kompletní rekonstrukcí střecha.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, divadlo, památky, stavby, Stavovské, Stavovské divadlo, fasáda, rekonstrukce, Národní divadlo v Praze, Tomáš Staněk, Ovocný trh, Praha, omítka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavovské divadlo je pod lešením. Opravy budou pokračovat i příští rok  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.