Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Osm scén, dvě divadla, letní kino a buskeři. Praha dnes a zítra žije pouličním uměním

Ulice, náměstí a parky a další místa v Praze dnes a v sobotu ožijí hudbou, divadlem nebo cirkusem. Do dvoudenního programu šestého ročníku festivalu Praha žije hudbou se zapojí řada profesionálních umělců a společně podpoří pouliční umělce, kterým je akce věnována. Veškerý program je zdarma, posluchači mohou muzikanty odměnit dobrovolnými příspěvky do klobouku, sdělila za pořadatele Silvie Marková.

Kampa, Můstek, Na Příkopě, Karlín i Letná

Program nabídne přes dvě stovky vystoupení na čtyřech desítkách míst v centru a širším centru města. Hlavní festivalová trasa prochází zastávkami v parku Kampa, na piazzetě u Quadria, Jungmannově náměstí, Můstku, Na Příkopě, u Prašné brány, na náměstí Republiky, v atriu Paláce Archa a v Kasárnách Karlín. Hudba bude znít i na Staroměstském náměstí, na Náplavce u Rašínova nábřeží nebo na prostranství bývalého Stalinova pomníku na Letné.

Z hudebních žánrů bude slyšet pop, rock, jazz, rap, beatbox, elektronika i vážná hudba. Přímo na ulici vystoupí například jazzový trumpetista Laco Deczi s ansámblem Celula New York, zpěvák Ondřej Ruml, multižánrová skupina minus123minut, folk-popový písničkář Voxel, multiinstrumentalistka balancující mezi folkem, jazzem a elektronikou Bára Zmeková nebo beatboxoví Endru a Tiny Beat. Program z oblasti vážné hudby vznikl ve spolupráci s festivalem Pražské jaro.

Festival jako reakce na omezování pouliční produkce

V rámci divadelního programu budou moci diváci vidět držitele ceny Thálie Jakuba Gottwalda a jeho projekt UR-fascism. Vystoupí také slamer Anatol Svahilec, artisté ze Cirqueonu vystupující pod názvem Hahaha nebo divadelní soubory kolektiv Lavabo nebo Dočasná company.

Festival, jehož pořadatelem je Nerudný fest.cz, vznikl v reakci na prostředí omezující umělecké pouliční produkce v ulicích Prahy. Pražští zastupitelé schválili novelu vyhlášky předloni v září a vedle rozšíření počtu míst, kde se nesmí provozovat pouliční hraní, zakázali obří kostýmy a vyfukování bublin. Více informací se nachází zde.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Restaurace Obora

Štítky Praha žije hudbou, hudba, festival, Praha, divadlo, umění, Kampa, Josif Vissarionovič Stalin, Karlín, Letná, letní kino, Banka československých legií, Laco Déczi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osm scén, dvě divadla, letní kino a buskeři. Praha dnes a zítra žije pouličním uměním  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.