Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Národním muzeu je ve vitrínách z 19. století ke zhlédnutí nová výstava

Výstavu s názvem Muzeum od sklepa po půdu otevřelo ve své historické budově Národní muzeum (NM). Nová výstava je instalována ve vitrínách z 19. století, které navrhl architekt budovy NM Josef Schulz. Výstava nabízí 65 témat a celkem 297 předmětů, které souvisejí s provozem muzea a jeho sbírkami. Uvedla to kurátorka sbírky moderního textilu Miroslava Burianová.

Vitríny najdou návštěvníci po celé budově Národního muzea

Dalšími autorkami výstavy jsou paleontoložka Jiřina Došková a ředitelka Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur Eva Dittertová. „Výstava představí všech pět složek Národního muzea  Přírodovědecké muzeum, Historické muzeum, České muzeum hudby, Náprstkovo muzeum a Knihovnu Národního muzea,“ uvedla Miroslava Burianová.

Exponáty v historických vitrínách odrážejí dobové vědecké postupy a poznatky, kulturní normy i politické změny, stejně jako proměny získávání, uchovávání a prezentace sbírek za více než dvě stě let. Návštěvníci vitríny najdou po celé budově Národního muzea. V suterénu se pak budou moct seznámit s osobnostmi, které jsou s muzeem nějak spojené. Patří mezi ně například historik  František Palacký, vědec Jan Evangelista Purkyně nebo vlastenec Jan Kefer.

V prvním patře pak lidé najdou sbírkové předměty související s budováním NM. „Zájemci se mimo jiné dozví, že podle údajů v návštěvnických knihách patří mezi nejkladněji hodnocené předměty medaile a minerály,“ podotkla Burianová.

Historická budova Národního muzea i jeho další objekty

Výstava v prvním patře ukáže, že NM není pouze komplex v horní části Václavského náměstí. Expozice ukazuje i minulost ostatních objektů spadajících pod NM a seznámí návštěvníky s tím, že České muzeum hudby byla kdysi četnická stanice, Náprstkovo muzeum vinopalna a Přírodovědecké muzeum zimoviště cirkusů. Téma sbírek je představeno na příbězích jejich cesty do NM.

Závěr výstavy se nachází v nejvyšším patře a věnuje se aktuálním muzejním projektům. Ukazuje například expedici do Súdánu nebo digitalizaci sbírek.

Historie NM sahá do první poloviny 19. století. Skupina osvícenských šlechticů 15. dubna 1818 podepsala provolání o založení muzea a svou podporou dosáhla toho, že se roku 1820 dostalo novému ústavu potvrzení vídeňské vlády. Stavba historické budovy na Václavském náměstí začala v roce 1885, v roce 1891 byla Zahajovací slavností České akademie, uspořádanou v Panteonu 18. května, slavnostně otevřena. Muzeum se tehdy jmenovalo Muzeum Království českého.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Národní muzeum

Štítky ČR, muzea, Národní muzeum, výstava, muzeum, historická budova, Josef Schulz, Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, České muzeum hudby, Knihovna Národního muzea, Jan Evangelista Purkyně, František Palacký, Jan Kefer, Václavské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Národním muzeu je ve vitrínách z 19. století ke zhlédnutí nová výstava  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.