Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Královském letohrádku začala výstava malíře Ivana Exnera. Potrvá do října

Výstavu obrazů akademického malíře Ivana Exnera (1960) bude možné zhlédnout v Královském letohrádku na Hradčanech. Dnes odpoledne proběhne slavnostní zahájení výstavy, která potrvá od 30. června až do 24. října 2021. V Exnerových dílech se prolíná inspirace českými klasiky, malíř rozvíjí českou krajinářskou školu a dbá na precizní technické provedení svých obrazů. Pražská Drbna se dnes zúčastnila tiskové konference k nově otevřené výstavě a měla tak možnost vidět obrazy mezi prvními.

Inspiraci hledá malíř v Česku i v zahraničí

Akademický malíř Ivan Exner (1960) je absolventem Akademie výtvarných umění v Praze a patří již několik desetiletí k nepominutelným zjevům domácí výtvarné scény. Ve svých obrazech pokračuje v malování klasických závěsných obrazů, ve kterých se prolíná inspirace českými klasiky i světovou kulturou.

Exner spolu s přáteli založil na sklonku osmdesátých let výtvarnou skupinu Tunel. Od roku 1992 vstoupil do znovuobnoveného Spolku výtvarných umělců Mánes. Ve svých dílech rozvíjí v nových variantách českou krajinářskou školu, a to od Mánese až k Otakaru Nejedlému.

Malířovým velkým tématem je zatiší, které je pro něj jakousi platformou k přemýšlení a rozjímání nad během generací, civilizací a národů. Exner dbá rovněž na velmi precizní technické provedení svých obrazů, a to včetně finálních raků či rámování, které pokládá za důležitou součást svých děl.

Vystavené obrazy mají společnou tradici a uměřenost

Autorská přehlídka v Královském letohrádku (Belvederu) dbá na vyváženost děl jak starších, tak i těch nových. Důraz klade zejména na tvorbu, která souzní s tradicí a uměřeností. V případě výstavy však nejde o přehlídku soubornou. Lidí budou moct zhlédnout stovku reprezentativních obrazů a velkoformátových kreseb, a to převážně z posledních tří dekád umělcova počínání.

Kurátorem výstavy je Exnerův celoživotní přítel Michael Zachař. „Nacházíme se v nádherné architektuře, která spojuje přírodu a lidský um. Jsem rád, že se pro výstavu našel právě tento prostor. Obrazy jsou realistické, ale zároveň alegorické, jelikož do sebe spojují literaturu, náboženství, filozofii i otázky, které klade dnešní doba,“ uvedl na tiskové konferenci Zachař.

Podle malíře Exnera se jedná o výběrovou výstavu, která se nezabývá retrospektivou, ale nacházejí se zde obrazy, které mají vyšší obsah, nebo mají povedenější formu, či patří do období, které Exner spolu se Zachařem charakterizují jako „období silnější“. Nejstarší obraz z výstavy pochází z roku 1988, nejnovější je z letoška.

Symbióza litaratury a umění

Inspirace pro svá díla hledá umělec v české i světové krajině, a to například v Itálii, která jej vrací zpět do realismu. Určitou inspirací jsou mu také literární texty, a tak návštěvníka celou výstavou provázejí úryvky z děl českých i světových autorů, jako byli William Shakespeare, Gustave Flaubert či známý český básník Otokar Březina. „Inspirace v literatuře není jednorázová v tom smyslu, že bych si vybíral kus textu a k tomu maloval. S literaturou se přátelím celoživotně a intenzivně, tak bych řekl, že to jsou symbiózy dlouhodobé,“ uvedl malíř Ivan Exner na dotaz Pražské Drbny.

Všem těmto dílům je společný řád a představují protiváhu výtvarnému chaosu. Možná tak i nepoučenému laikovi budou díla připadat trochu známá. Podle organizátorů je to tím, že se malíř nepokrytě hlásí k tradičnímu odkazu antické a renesanční vzdělanosti a k zažitým vzorům evropské kultury.

Ivan Exner vyznává tradiční hodnoty i úctu k historii a k tomu, že není potřeba „dělat věci nově, ale lépe“. Umělec je známý svými výzvami ke kritickému myšlení i jako obávaný diskutér.

Výstava Exner - Belveder s koná v Královském letohrádku od 30. června do 24. října 2021, a to denně od 10 do 18 hodin. Plné vstupné stojí 140 korun, snížené vstupné je za 70 korun a to rodinné pak návštěvníky vyjde na 280 korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Praha, Pražský hrad, výstava, Exner, Královský letohrádek, Belveder, Ivan Exner, malíř, Letohrádek královny Anny, inspirace, Hradčany, akademický malíř, literatura, Michael Zachař, Akademie výtvarných umění v Praze, William Shakespeare, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královském letohrádku začala výstava malíře Ivana Exnera. Potrvá do října  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.