Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Kampě měla premiéru hra Werich. Představení se snaží bořit mýty o této osobnosti

Letní scéna Muzea Kampa v pražských Sovových mlýnech v pondělí 14. června zahájila letošní sezonu premiérou představení Werich. Prostřednictvím činohry kombinované se zpěvem, hudbou i projekcemi se jeho tvůrci pokoušejí poskytnout co nejširší pohled na slavnou postavu českých kulturních dějin. Ústy postav dvou protagonistů Jana Wericha, kteří se v mladém a starším věku potkávají až na onom světě, se také snaží bořit různé mýty, jimiž je Werichova osobnost za desetiletí opředená.

Werich se bude střídat s Medou

Představení se bude hrát až do 22. srpna, v některé večery se bude střídat s inscenací Meda, která měla na téže scéně premiéru loni. Návštěvníci divadla pod širým nebem musejí doložit bezinfekčnost v souvislosti s nemocí covid-19, na místě je zdarma možné podstoupit antigenní test. Po celou dobu musejí mít diváci nasazený respirátor. Představení trvá včetně přestávky dvě a půl hodiny. Vstupenky stojí od 590 do 1190 korun, za 2990 korun je vstupenka VIP na sezení u stolku v nejvyšší řadě.

Představení připravili tvůrci, kteří mají za sebou inscenaci Meda o životě mecenášky a sběratelky Medy Mládkové. Producentka a autorka představení Daniela Sodomová oslovila opět režisérku Adélu Laštovkovou. Rozhodly se titulní postavu hry Werich představit prostřednictvím dvou herců, Wericha v mladším věku hraje Vojtěch Kotek, v pokročilém věku Václav Kopta. Inscenací oba provází ve vzájemném dialogu, kdy se společně dívají na svůj život zpětně a prožívají ho před diváky od raného dětství.

Scéně dominuje naproti hledišti veliká projekční plocha rozbitá na množství menších částí, která pomocí promítaných statických o pohyblivých obrazů dokresluje či vysvětluje to, co herci hrají. Werich starší se pohybuje po jevišti téměř výhradně v maketě lodi, která vypadá jako zvětšenina lodičky složené z papíru a symbolizuje mnohé od Werichovy vášně pro rybaření po cestu parníkem za oceán.

Významnou roli má v představení také Jaroslav Ježek

V představení je významná a velmi viditelná role skladatele a spolupracovníka Voskovce a Wericha Jaroslava Ježka. Tvůrci se snažili v odlehčeném tónu ukázat, jak jejich společné písničky vznikaly i jak statečně nesl svůj těžký úděl spojený se zdravotními problémy. Autoři představení přibližují i Werichův osobní život.

S Kotkem a Koptou budou v titulní roli alternovat Jan Nedbal a Jan Vápeník. V dalších rolích se představují Berenika Kohoutová, Pavla Beretová, Matouš Ruml, Dan Šváb, Tereza Marečková, Vanda Chaloupková či Jiří Maryško.

Jan Werich byl spolu s Jiřím Voskovcem zakladatelem Osvobozeného divadla, které patřilo mezi špičku divadelní avantgardy mezi světovými válkami. Spolu s Jaroslavem Ježkem pak vytvořili mnoho slavným melodií, které si lidé zpívají dodnes. Současné generace znají Jana Wericha především z mnoha citátů kolujících mezi lidmi, dnes už i po sociálních sítích, případně z pohádek.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Museum Kampa

Štítky ČR, divadlo, Werich, Jan Werich, představení, premiéra, Kampa, mýtus, Meda Mládková, Museum Kampa, Jiří Voskovec, Jaroslav Ježek, Václav Kopta, Vojtěch Kotek, Matouš Ruml

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Kampě měla premiéru hra Werich. Představení se snaží bořit mýty o této osobnosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.