Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Výstava Nežádoucí okamžiky je zpět v Praze. Je k vidění na Pankráci

Fotografická výstava ČTK Nežádoucí okamžiky, která mapuje manipulaci a cenzuru zejména v československé fotožurnalistice, je k vidění v Centrálním parku Pankrác v Praze 4. Jde o sedmou a poslední zastávku této putovní venkovní výstavy, v Praze je k vidění již potřetí. Na pankrácké pláni bude do 13. července.

Výstava ukazuje jednotlivé etapy moderních českých a československých dějin

Expozice na 134 fotografiích ukazuje jednotlivé etapy moderních českých a československých dějin prostřednictvím snímků, které bylo v určitých historických epochách zakázáno publikovat. Výstava čerpá zejména z bohatého fotografického archivu ČTK, ale také dalších zdrojů. Veřejnosti představuje slavné i méně známé snímky, které byly v minulosti z ideologických důvodů retušovány či po určité období zakázány.

Největší část je věnována období komunismu, k vidění jsou ale také snímky předválečné či z období druhé světové války. Svébytný prostor je pak věnován fotografiím retušovaným či jinak výrazně upraveným, včetně ukázek podobných praktik v zahraničí.

FOTO: Venkovní výstava Nežádoucí okamžiky je zaměřená na cenzuru novinářských snímků

Venkovní výstavu o cenzuře a manipulaci ve fotožurnalistice, kterou připravila Česká tisková kancelář, je ode dneška možné zhlédnout v ulici Na Příkopě, kde bude k vidění až do 14. února. Výstava ukazuje snímky především z obsáhlého archivu...

Původně měla výstava končit v březnu

Výstava, která částečně vychází k knihy Zakázané dějiny ve fotografiích ČTK autorské dvojice Hana Řeháková a Dušan Veselý, volně navazuje na fotografické expozice Okamžiky století a Okamžiky sametové revoluce. Vernisáž měla loni v srpnu na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

Výstava měla původně skončit v březnu. Obrátili se ale na nás další zájemci, proto je nyní po Opavě k vidění opět v hlavním městě, tentokrát v Praze 4,“ uvedla šéfredaktorka zpravodajství ČTK a spoluautorka výstavy Radka Matesová Marková. Koncept venkovní výstavy, s nímž ČTK přišla poprvé v roce 2018, kdy ke svému stému výročí a stému výročí založení Československa připravila Okamžiky století, podle ní v době covidové pandemie přilákal ještě větší zájem veřejnosti. „Po několik měsíců, kdy byly kvůli protipandemickým opatřením uzavřeny muzea a galerie, to byla jedna z mála kulturních akcí, na kterou mohli lidé vyrazit,“ dodala.

Pro filmový festival, jehož je ČTK hlavním mediálním partnerem, nyní národní tisková agentura připravuje výstavu novou. „Tentokrát ponese název Olympijské okamžiky a jak název napovídá, vybíráme to nejzajímavější z historie české a československé účasti na letních a zimních olympijských hrách,“ dodala šéfredaktorka. I nová výstava bude putovní, její další zastávky jsou zatím v jednání.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky historie, výstava, Pankrác, Nežádoucí okamžiky, Praha, olympijské hry, druhá světová válka, Česká tisková kancelář, Dušan Veselý, Sametová revoluce, Letní filmová škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava Nežádoucí okamžiky je zpět v Praze. Je k vidění na Pankráci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.