Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Spolužačky založily za Prahou levandulové pole. Za jejich modrým zázrakem jezdí lidé z širokého okolí

Život kolem nás se začíná pomalu probouzet a mohou za to jak uvolňující se protikoronavirová opatření, tak především příroda, která všude kolem nás ukazuje svá kouzla. Jedním z míst, kde v těchto dnech příroda mocně čaruje, je tříhektarové levandulové pole u středočeské Chodouně. Tam návštěvník může získat dojem, že se ocitl v oblasti francouzské Provence, která je vyhlášená nekonečnými lány této léčivé rostliny. Za tímto modrým zázrakem stojí dvě dámy, Helena Neumannová a Milena Krčálová.

Ze základní školy společně až k podnikání

Helena a Milena jsou spolužačky ze základní školy, obě vystudovaly i střední zdravotní školu a jejich cesty se setkaly v roce 2008. Tehdy spolu začaly podnikat a založily společnost Creative World, kde pořádaly tematické eventy, narozeninové oslavy, vzdělávaly školáky a pořádaly další akce pro děti i dospělé.

K bylinkaření se dostaly před více než deseti lety, levanduli lékařskou však začaly pěstovat na poli u Chodouně ve středních Čechách až v roce 2014. Začátky sice podle Heleny nebyly snadné, ale díky pevné vůli obou kamarádek se podařilo postupně osadit 3 hektary pole 45 tisíci BIO levandulemi. V plánu je navíc výsadba dalších 10 tisíc BIO levandulí.

V jílovité půdě u Chodouně se levanduli daří a zajímavé je toto místo i co se týká okolí. „U nás v Levandulovém údolí mírně vápencové půdy střídají tu jílovitou a historie tohoto kraje je obrovsky bohatá. Levandulové údolí se nachází v samém srdci Geoparku Barrandien. Nedaleko najdete mnoho přírodních i historických pokladů, jako jsou Čertovy doly, lom Amerika, Koněpruské jeskyně, majestátní hrady Točník, Žebrák, Křivoklát či Karlštejn, Nižbor s keltským oppidem nebo zámek v Hořovicích,“ popisuje Helena Neumannová.

Informace o produktech, akcích nebo otvírací době najdete na www.levanduloveudoli.cz a na Facebooku a Instagramu.

Blahodárný vliv na nervy, spánek i trávení

Levandule zklidňuje nervovou soustavu, podporuje trávení a klidný spánek, uvolňuje napětí i plynatost. Levandule optimálně podporuje imunitu, léčí a hojí, protože obsahuje značné množství přírodních antioxidantů, antibiotik nebo antiseptik. Blahodárně působí na trávicí ústrojí, je vhodná na detoxikaci, pomáhá při diabetu, nadváze, vysokém krevním tlaku i cholesterolu. Dezinfikuje tělo i duši, stimuluje nervový tonus, ulevuje od trávicích potíží.

„Levandule v BIO kvalitě má téměř nekonečné možnosti využití v oblasti potravinářství,“ doplňuje výrobní ředitelka Levandulového údolí Milena Krčálová, a tak se z místní levandule vyrábějí například čaje, oleje, sušenky, koření, limonáda, snack, raw tyčinky, a dokonce i sekt nebo vaječný koňak. Samozřejmým využitím je svázání levandule do krásných kytic a použití například ke zklidnění nervů nebo provonění domova.

Nová sezóna a spousta novinek

Novou sezónu v Levandulovém údolí zahájili 1. května. Návštěvníci se mohou těšit na májové speciality z českého kalendáře v místní restauraci, novou prodejnu zdravé výživy z české produkce, obchůdek L´Occitane, májovou stezku pro dospělé a stanoviště pro děti.

Nově najdete v Levandulovém údolí také bylinkový domeček s aromaterapií, která přináší pozitivní účinky na imunitu, klidnou mysl a pevné nervy z čisté přírody. Strávíte zde hodinu posezením u teplého BIO levandulového čaje v chladných dnech, nebo u vychlazené BIO levandulové harmonizované vody ve dnech horkých. Aromaterapie z čisté přírody vám přinese úlevu na mysli, těle a duši, posílí vaše kognitivní chování, tvorbu dopaminu a serotoninu stejně jako byste pobyli týden v lázních. Návštěvníci říkají, že je jim u nás krásně,“ zve na návštěvu Levandulového údolí jeho zakladatelka Helena Neumannová.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Levandulové údolí

Štítky levandule, podnikání, byliny, Levandulové údolí, Praha, příroda, údolí, Chodouň, Provence, Facebook, Instagram, Amerika, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spolužačky založily za Prahou levandulové pole. Za jejich modrým zázrakem jezdí lidé z širokého okolí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.