Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Památník Karla Čapka ve Staré Huti otevřel své brány. Připomene i osobnost Ferdinanda Peroutky

V úterý 4. května své brány opět otevřel Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Kromě Karla Čapka se lidé v památníku budou moct více seznámit také s osobností Ferdinanda Peroutky. Organizátoři rovněž plánují uspořádat akci se zajímavými hosty zaměřující se právě na Peroutkovu osobnost. Kdy se akce uskuteční, však záleží na tom, jak se budou uvolňovat protiepidemická opatření.

Rozšíření stálé expozice o Ferdinandu Peroutkovi

Památník Karla Čapka nabídne podle ředitele Zdeňka Vacka řadu novinek. Bude se jednat například o rozšíření stálé expozice, která bude věnována Ferdinandu Peroutkovi.

Článek „Hitler je gentleman“, který byl údajně podepsaný právě Peroutkou se nepodařilo dohledat. I přesto, že za jeho nalezení vypsal Hrad odměnu 100 tisíc korun. V roce 2015 byl v pražské vile bří Čapků nalezen útržek, který tento titulek se jménem Peroutky obsahoval. Jednalo se však o podvrh s řadou překlepů, který do vily nastražil kritik Jaromír Slomek, a to s cílem „pobavit kolegy novináře“. V Památníku bude duplikát tohoto fragmentu vystaven.

Karel Čapek nechal v podkroví totiž zařídit hostinské pokoje pro své přátele a nejčastěji zde pobýval právě Ferdinand Peroutka. Jeho místnost je přezdívána jako Peroutkárna a dnes je vybavena řadou původních předmětů. Ty Památníku věnovala poslední žurnalistova manželka Slávka Peroutková nebo jeho vnučka Terezie Kaslová

Návštěvníci si nově budou moci prolistovat sadu kopií dobového časopisu Přítomnost z kritického období od podzimu 1938 do podzimu 1939. Po vypuknutí druhé světové války byl Peroutka coby šéfredaktor zatčen a následujících šest let strávil v koncentračním táboře,“ říká Vacek.

Návštěvníci si budou moct přečíst Peroutkovy nezkrácené články a pomocí QR kódu budou mít přístup také ke kompletnímu digitálnímu archivu časopisu Přítomnost.

Živé setkání s historiky i novináři. Termín se zatím neví

Památník plánuje připomenout Peroutkovu osobnost také živým setkáním s předními historiky, spisovateli i novináři. „Jakmile to situace dovolí, přivítáme na v Památníku zajímavé hosty. Účast už přislíbil například politolog a historik Martin Nekola, který pohovoří o počátcích Rádia Svobodná Evropa, dále vystoupí předseda Českého centra Mezinárodního PEN klubu Jiří Dědeček, předseda Společnosti Ferdinanda Peroutky Martin Groman a laureáti Ceny Ferdinanda Peroutky,“ vypočítává Vacek.

Akce bude přístupna i veřejnosti a bude na ní možné zhlédnout komentovanou projekci dosud neznámých barevných diapozitivů z pozůstalosti slavného novináře. V den konání akce bude k vidění také Peroutkův průka z Rádia Svobodná Evropa, jeho peněženka či očkovací průkaz.

Lásky Karla Čapka i Čapek jako novinář

Památník Karla Čapka je známý také jako Čapkova Strž, jelikož se nachází pod hrází stejnojmenného rybníka. V poslední třech letech svého života (1935–1938) tady Čapek strávil většinu času a vznikla zde díla Válka s Mloky či Bílá nemoc.

Kromě připomenutí Peroutkova odkazu nabídne památník i řadu dalších novinek. Návštěvníci se budou moct těšit například na novou a atraktivnější stálou expozici, která bude věnována láskám Karla Čapka, nebo na vylepšenou část expozice, která Čapka představí jako novináře. K vidění bude původní typ psacího stolu z redakce Lidových novin. V jeho zásuvkách pak návštěvníci najdou originální drobnosti dokumentující Čapkův život.

Návštěvníci se budou moct vydat také do zahrady, kde Čapek s Olgou Scheinpflugovou rádi trávili léto. „Od Památníku vede Naučná stezka Karla Čapka, máme tu občerstvení a v dohledné době zprovozníme nabíjecí stanici pro elektrokola. S pracovními listy se zabaví i děti, na které pamatujeme také v části expozice s herními prvky. Příjemný čas u nás můžete strávit uvnitř stejně jako venku a není potřeba nikam chvátat, parkování u rybníka Strž je totiž zdarma,“ zve k návštěvě ředitel Vacek.

V Památníku bude od soboty 8. května minimálně do konce srpna k vidění také výstava s názvem Cesta do hlubin robotovy duše, která připomíná sté narozeniny Čapkova slova robot.

Od premiéry hry R.U.R, ve které bylo poprvé použito slovo robot, uplynulo sto let

Dnes uplynulo přesně sto let od premiéry slavné divadelní hry Karla Čapka R.U.R., jejíž výročí si připomenou v zahraničí Česká centra. Na hru zavzpomínají v Kyjevě, Varšavě, Madridu, Moskvě, Milánu a Tokiu, u nás si výročí připomene Divadelní...

Více informací najdou zájemci na webových stránkách Památníku, Facebooku nebo Instagramu.

Ohodnoť článek

Foto Památník Karla Čapka

Štítky kultura, památník, Karel Čapek, Ferdinand Peroutka, Stará Huť, Památník Karla Čapka, Zdeněk Vacek, Dobříš, Adolf Hitler, druhá světová válka, Svobodná Evropa, Olga Scheinpflugová, Jiří Dědeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památník Karla Čapka ve Staré Huti otevřel své brány. Připomene i osobnost Ferdinanda Peroutky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.