Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Výstava Básně z dálnice je výběrem sloganů z billboardů u českých dálnic

Básně z dálnice je první výstava z otevřené soutěže Galerie Vltavská. Jedná se o výběr z obsáhlejší sbírky sloganů, které si Jolana Havelková zaznamenávala při cestách Českem. Autorka zachycuje proměnu jazyka copywriterů, kteří píšou hesla na billboardy u českých dálnic. Slogany pak tvoří vizuální i obsahovou stránku plochy. Výstava je k vidění od 15. dubna do 25. června 2021.

Co se týče samotných textů, tak ty obvykle vybízejí ke změně života nebo k uskutečnění různých snů. Často také motivují ke koupi nějakého produktu či k ochraně majetku a zdraví. Absencí předmětu reklamy se pak tato přivlastněná hesla stávají hrou se slovy. Vzniká zde určitá imaginace, která vybízí k zamyšlení se nad obsahem i samotným smyslem textů.

Právě vizuální podoba Básní z dálnice se stala podkladem pro rétorickou performaci. Havelková totiž přizvala herce Tomáše Jeřábka a Davida Dvořáka, díky kterým pak vzniklo sedm nahrávek Básní z dálnice. 

Básně z dálnice jsou přístupné prostřednictvím QR kódu v Galerii Vltavská na webových stránkách projektu basnezdalnice.cz.

Projekt byl vybrán odbornou porotou k realizaci z otevřené soutěže projektu Galerie Vltavská, která vznikla díky spolupráci pražského dopravního podniku a Galerie hlavního města Prahy v rámci programu Umění pro město jako prostor pro dočasné umělecké intervence.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ghmp.cz, Ondřej Besperát

Štítky kultura, Galerie Vltavská, umění, Básně z dálnice, dálnice, galerie, Jolana Havelková, Česko, projekt, Tomáš Jeřábek, David Dvořák, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Galerie hlavního města Prahy, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava Básně z dálnice je výběrem sloganů z billboardů u českých dálnic  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.