Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Některé výstavy mohou zůstat otevřené i ve čtvrtém stupni PES. Výjimka však není jasná

Výstavy s unikátními zahraničními zápůjčkami, jako jsou například Sluneční králové v Národním muzeu nebo Rembrandt: Portrét člověka v pražské Národní galerii, bude možné navštívit i poté, co se v pátek z rozhodnutí vlády znovu uzavřou muzea a galerie. Na facebooku o tom informoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Výjimku dostaly i komerční galerie. Galeristé z městských, krajských i soukromých institucí jsou ale podle zjištění ČTK z udělené výjimky nejistí.

Hlavní hygienička udělila výjimku, ta však není zcela jasná

Na dotaz k upřesnění akcí, které mohou zůstat od pátku přístupné veřejnosti, mluvčí ministerstva Michaela Lagronová ČTK sdělila, že jde o výstavy, které již jsou otevřené. O tom, které mohou v programu pro veřejnost pokračovat, podle ní rozhoduje hygienická služba.

Zaorálek uvedl, že se obrátil na hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou, jež udělila výjimku akcím spojeným s unikátními zahraničními zápůjčkami.

V pátek se po 15 dnech znovu pro veřejnost uzavřou muzea, galerie a památky. Vláda v pondělí rozhodla, že Česko se přesune znovu do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Od 3. prosince mohla být muzea a galerie otevřené z jedné čtvrtiny své kapacity, památky mohly navštěvovat skupinky do deseti lidí. Jen výstavy v Národní galerii a Národním muzeu navštívily od 3. prosince tisíce lidí.

Ve stejném režimu, jako například maloobchod, budou od pátku fungovat soukromé galerie, které se kromě vystavování zabývají i prodejem uměleckých děl.

Některé galerie v dopise ministrům kultury a zdravotnictví uvedly, že pokud nezískají výjimku, zůstanou pro své návštěvníky otevřené, podobně jako v minulých dnech několik restauratérů nedodržovalo nařízenou zavírací hodinu ve 20:00. „Kvitujeme určité posuny, k nimž došlo během dnešního dne, tedy že by měl být umožněn provoz komerčních galerií a měly by být zpřístupněny i některé mimořádné výstavy ve veřejných institucích. Přesto se domníváme, že tyto kroky ze strany pana ministra nejsou dostatečné, a trváme na našem názoru, že k plošnému uzavření naprosté většiny galerií není důvod. Riziko šíření nákazy covid-19 je v galeriích ve srovnání s ostatními provozy, a to i v oblasti kultury, prakticky zanedbatelné,“ sdělil ČTK Robert Runták z Telegraph Gallery. Patří k organizátorům výzvy, již podepsali galeristé napříč republikou.

Ředitelé galerií a muzeí po celé republice neví, zda o výjimku žádat

Ředitelka Muzea hlavního města Prahy Zuzana Strnadová ČTK řekla, že udělenou výjimku chápe jako nekoncepční. „I my vkládáme do našich výstavních projektů nemalé kapacity personální a sbírkové a samozřejmě i finanční prostředky. Tudíž bychom také předpokládali, že bude umožněno navštívit i naše expozice a výstavy,“ uvedla. Jako příklad zmínila právě otevřenou výstavu o Adolfu Loosovi připravenou s Národním technickým muzeem, která má podle ní významný mezinárodní přesah.

Ředitel Západočeské galerie v Plzni Roman Musil ČTK řekl, že není schopen ministrovo sdělení jednoznačně pochopit. Minulý týden začala v Plzni výstava Plzeňská madona a krásný sloh, na níž jsou také zahraniční zápůjčky. Podle ředitele jde o expozici evropského významu. Na tématu a katalogu pracovali autoři ve spolupráci se zahraničními odborníky několik let. „Není nám jasné, zda a kde máme o výjimku žádat, nebo zda se i na nás vztahuje automaticky; pokud ne, vnímáme to jako diskriminační,“ řekl.

Mluvčí ministerstva kultury uvedla, že za dvě výstavy v Národním muzeu a Národní galerii se ministerstvo zaručilo, neboť jsou významné a pracovalo se na nich řadu let a v příštích letech se podobné akce nezopakují. Návštěvníci ale musejí počítat s přísnějšími hygienickými podmínkami, které instituce zveřejní na svých webových stránkách.

Zaorálek podle svého vyjádření na jednání vlády prosazoval, aby muzea a galerie zůstaly nadále s omezeními otevřené, podobně jako třeba maloobchod. Byl ale přehlasován. Proto se obrátil na hlavní hygieničku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ngprague.cz, Katarina Hudačinová

Štítky ČR, koronavirus, kultura, vláda, muzeum, výstavy, galerie, výstava, Protiepidemický systém České republiky, Lubomír Zaorálek, Národní muzeum, Národní galerie v Praze, půjčka, Facebook, ČSSD, Rembrandt, Jarmila Rážová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé výstavy mohou zůstat otevřené i ve čtvrtém stupni PES. Výjimka však není jasná  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.