Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pražská městská divadla budou zavřená do konce února. Hrát zato chtějí i během letních divadelních prázdnin

Po dohodě s pražskou radní pro oblast kultury Hanou Třeštíkovou zůstanou pražská městská divadla zavřená do konce února, a to bez ohledu na systém PES. Divadla však i v této době pro diváky chystají silvestrovský program a hrát budou i v letních měsících místo divadelních prázdnin.

Rozhodnutí se týká všech divadel zřizovaných hlavním městem a také pražského symfonického orchestru. Jedná se o Švandovo divadlo, Divadlo pod Palmovkou, Divadlo Na zábradlí, Divadlo Minor, Městská divadla pražská, Divadlo na Vinohradech, Studio Ypsilon, Divadlo v Dlouhé, Hudební divadlo v Karlíně, Divadlo v Dlouhé a Divadlo Spejbla a Hurvínka.

Divadla zůstanou zavřená do konce února, nehledě na systém PES

„Chceme vyslat jasný signál všem divákům, aby nemuseli neustále zjišťovat, zda se hraje či nehraje nebo kupovat a vracet vstupenky za neuskutečněná představení, ale také zaměstnancům příspěvkových divadel, kteří žijí v nejistotě již řadu měsíců,“ říká pražská radní pro oblast kultury Hana Třeštíková.

Třeštíková se minulý týden dohodla s ředitelkami a řediteli divadel, které zřizuje hlavní město, že zůstanou zavřená minimálně do konce února 2021, a to nehledě na aktuální stav systému PES. Spolu s tím se divadla také rozhodla, že zruší divadelní prázdniny a budou hrát i v létě, a to jak na domácích jevištích, tak na letních scénách.

„Není to veselé rozhodnutí a vážím si všech našich principálů, kteří se přes noc stali krizovými manažery. Věřím, že s příchodem vakcíny se vrátí do normálu také divadelní a vůbec všechen kulturní život,“ dodává radní Třeštíková.

Speciální silvestrovský program i venovní pátrací hra

Diváci však o kulturu zcela nepřijdou, s herečkami a herci městských divadel se lidé budou moct potkat během speciálního silvestrovského programu na platformě pro divadlo on-line – Dramoxu – nebo na webech a sociálních sítích jednotlivých divadel.

Videoportál Dramox začal nabízet záznamy divadelních představení. V archivu je zatím čtyřicítka inscenací

Podobně jako si lze předplatit sledování filmů a seriálů doma v televizi či na počítači, funguje ode dneška videoportál Dramox, kde je možné sledovat divadelní představení. Pro předplatitele zatím má čtyři desítky her od třiceti scén včetně třeba...

Například s Divadlem Pod Palmovkou bude možné během silvestrovské noci prožít napínavý příběh v drsném prostředí izolované ruské antarktické stanice. Divadlo v Dlouhé představí hudebně zaměřený program, během něhož zazní výběr písní z dvacítky inscenací v podání místní herecké kapely.

Speciální program má připraveno i Divadlo Spejbla a Hurvínka. To netradičně vtrhne do ulic a děti se svými rodiči se budou moct zapojit do venkovní pátrací hry v ulicích Dejvic a společně se vydat na záchranu Máničky.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto praha.eu

Štítky koronavirus, kultura, divadlo, Praha, uazvření, Hana Třeštíková, Protiepidemický systém České republiky, Divadlo v Dlouhé, Divadlo pod Palmovkou, Divadlo Spejbla a Hurvínka, Divadlo Na zábradlí, Divadlo na Vinohradech, Švandovo divadlo na Smíchově, Městsk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská městská divadla budou zavřená do konce února. Hrát zato chtějí i během letních divadelních prázdnin  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.