Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ministerstvo kultury dnes vyhlásí Knihovnu roku. Ceremoniál v Klementinu se bude konat příští rok

Výsledky letošního ocenění Knihovna roku dnes zveřejní ministerstvo kultury na svém webu. Tradičně se ceny udělují u příležitosti Týdne knihoven, který se koná v říjnu. Letos udílení cen organizátoři nejdříve posunuli a nakonec se rozhodli pro oznámení formu tiskové zprávy. Ceremoniál předávání cen v Národní knihovně v pražském Klementinu by se měl konat příští rok.

Dohromady je v Česku asi pět a půl tisíce knihoven a několik stovek jejich poboček. Podle celosvětového měřítka se jedná o nejhustší síť.

Ocenění již od roku 2003

Ministr kultury uděluje ocenění knihovnám a knihovníkům již od roku 2003. Ocenění v kategorii základní knihovna je určeno především knihovnám v malých obcích. Zde působí dobrovolní knihovníci, jako vyjádření veřejného uznání této práci.

Městská knihovna v Praze nabízí on-line členství zdarma a řadu nových e-knih

V nabídce Městské knihovny v Praze (MKP) bude pravděpodobně od příštího týdne k dispozici asi 3000 e-knih. Nově knihovna nabízí i online členství, které je zdarma. Jedním z důvodů rozšíření online služeb je větší zájem čtenářů o e-knihy v období...

Cenu v kategorii významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb dostává provozovatel knihovny či její pracovník. V obou kategoriích je cena spojena s odměnou 70 tisíc korun.

Do knihovny chodí podle statistik asi polovina dětí a třetina dospělých.

V roce 2019 se stala knihovnou roku Místní knihovna Větrný Jeníkov z Kraje Vysočina. Hlavní cenu v kategorii Informační počin získala Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem, a to za projekt metodického centra pro spolupráci škol a knihoven v rámci neformálního vzdělávání.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky literatura, Česko, knihovny, Knihovna roku, Týden knihoven, knihovna, Ministerstvo kultury České republiky, Klementinum, Národní knihovna České republiky, Severočeská vědecká knihovna, rituál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo kultury dnes vyhlásí Knihovnu roku. Ceremoniál v Klementinu se bude konat příští rok  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.